Detta infördes på test läsåret 2016/17 och gick igång fullt ut det här läsåret som en följd av att alla elever inte kom på den prova-på-dag som tidigare erbjöds.
– Det var en frivillig aktivitet som man fick anmäla sig till. Men sedan såg vi att det var en viss andel elever på kommunala skolor som aldrig kom på dem. Man kan säga att det främst handlade om elever med annan härkomst än svensk, och om elever med föräldrar som inte hjälpte till lika mycket. Då ville vi i stället lägga in ett av de här besöken i praon, förklarar Anders Palmgren.
Läs mer:Kunskapsskolans rektor kritisk: Kommunen diskriminerar sina medborgare.
Då praon är obligatorisk betyder det att alla elever i vart fall kommer ut på ett gymnasiebesök.
– Det blir som ett komplement till att vara ute på vilket företag som helst. Vi har lagt upp ett system där man kan göra både och, förklarar Anders Palmgren och exemplifierar med att eleven är ute på ett företag ett par dagar, för att sedan besöka en gymnasieskola en dag.
Tanken var att detta "andra" besök även skulle erbjudas till de fristående skolorna.
– Men när vi såg hur organisationen blev, insåg vi att vi inte kunde erbjuda det. Vi kan inte styra hur de fristående huvudmännen lägger upp sin prao. Så därför blev det så här.
Men kan ni förstå att det kan anses orättvist? Kunde ni ha gjort det här på något annat sätt
– Vi har gjort en utvärdering som kommer att presenteras. De flesta är positiva, men eftersom några är missnöjda får vi fundera på organisationen. Vi vill gärna att elever på de fristående skolorna söker till de kommunala gymnasieskolorna, säger Anders Palmgren.
Han berättar även att de elever från fristående skolor som bett om att få komma på två prova-på-dagar har fått det. På kritiken att han inte svarat på Markus Brunfelts mail, svarar han:
– Det känner jag inte till. Vi skrev svar till honom direkt i höstas.