– Vi tror på det förebyggande samtalet för att bryta den maktordning vi alla är bärare av och som alla kriminella gäng är uppbyggda på.
Orden kommer från den styrgrupp på Ektorpsskolan och Ektorps fritidsgård, som sedan i augusti har jobbat tillsammans med journalisten och föreläsaren Atilla Yoldas, för att bryta de patriarkala och hegemoniska maktordningar som man menar är förödande för att varje människa ska kunna vara den de är innerst inne.
Det handlar om den maktordning som vi alla bygger upp där alla tävlar om att ligga högst av rädsla för att ramla ner.
Efter att de läst Lars Stjernkvists (S) uttalande om att han anser att det är för sent att prata unga tillrätta och att man istället måste börja använda metoder som det finns bevis för fungerar, hörde en av rektorerna på skolan, Ingalill Hägglund, av sig till Folkbladet för att berätta om hur man jobbar på skolan och att man där tror på samtalet. I alla fall förebyggande.
Man tog kontakt med Atilla Yoldas, journalist som bland annat prisats för sitt arbeta mot näthat och som själv bott i Ektorp en gång i tiden. Han bjöds in som föreläsare och för att hålla en workshop för all personal och har nu inlett ett treårsprojekt, där man arbetar extra kring de frågor som Atilla Yoldas tar upp i sin bok "Mansboken - Från en kille till en annan", tillsammans med elever i årskurs 8.
Rektorer och föreståndare sökte bidrag ur "Pengar för en skapande skola" och fritidsgårdschefen, Lars Zetterholm har även hållit fokusintervjuer med eleverna för att veta vad de tycker är viktigt kring maktordningsfrågor och för tryggheten på skolan och fritidsgården.
Bim Hallberg har jobbat i 30 år på olika fritidsgårdar och upplever att det finns en uppfattning om att det är ett tuffare klimat där än i skolan.
– Det har sin förklaring i hur det historiskt har varit där föregångarna till fritidsgårdarna "Hemgårdarna" kom till för att de bråkiga pojkarna skulle hållas undan från att hänga på stan, säger hon.
Och det var när en ny kollega sa till henne att om hon varit 14 år så hade hon aldrig velat gå till fritidsgården, som Bim började rannsaka sig själv och vilka strukturer hon var med att bära vidare.
Att förstå att alla människor upprätthåller systemet är viktigt, inte bara pojkar och män utan även flickor och kvinnor, för att bryta strukturerna.
Men det kan vara extra jobbigt för en del av eleverna.
– Vissa har varit med om eller har ångest eller kanske familjeproblem, säger Stefan Iljazovic, som är socialpedagog.
Han är man på en traditionellt kvinnodominerad arbetsplats, även om han inte är den enda mannen på skolan, men kan inte riktigt sätta fingret på hur det har påverkat och påverkar honom.
– Det är klart att de flesta inom barnomsorgen och skolan när jag växte upp var kvinnor och det har varit lättare för mig att knyta an till pojkarna här, men jag försöker att vara en förebild inte bara för dem utan även för flickorna genom att visa att en man kan vara på olika sätt, att de kan prata med mig också, säger Stefan Iljazovic.
Lovisa Wårdell, som är fritidspedagog på fritidsgården, har valt att vara extra mjuk mot pojkarna för att förstärka deras mjuka sidor.
– Jag tänker väldigt mycket på mitt bemötande av alla oavsett kön och man kan inte vara lat i det utan måste tänka på det hela tiden, säger hon.
Rektorerna upplever att alla anställda och elever fått fler verktyg för att kunna vara de personer de är utanför gängse strukturer och att det finns kunskap i olika grader av gällande maktstruktur.
– Sedan vi i våras uppmärksammade att alla inte hade samma värdegrund, märker vi att både vuxna och barn återkommer till det Atilla Yoldas föreläst om, säger skolans andra rektor Pia Lindgren.
Är då metoden som man valt att jobba med evidensbaserad, eller är det här något som man "bara känner" fungerar?
– Vi bad att kommunens forsknings- och utvecklingsavdelning skulle vara med, men de hade inte tid, men det finns nog forskning som säger att om man kan göra strukturerna gripbara kan man också bryta dem. De kriminella gängen är helt uppbyggda på det sättet och vi ska bli bäst på att bryta strukturerna för vi ställer inte upp på de här normerna, säger Bim Hallberg.