Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vargfördelningen klar – ska öka i södra länen

En varg verkar ha etablerat sig i trakten av Söderköping vilket inte är så konstigt. Antalet vargar i södra Sverige ökar och nu har Naturvårdsverket bestämt att antalet vargar här ska öka från 5 till 75 individer.

300 vargar skulle fördelas, nu har Naturvårdsverket bestämt. Vargstammen i södra Sverige ska öka till 75 vargar.

300 vargar skulle fördelas, nu har Naturvårdsverket bestämt. Vargstammen i södra Sverige ska öka till 75 vargar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Söderköping2024-06-12 01:00

Nyheten i korthet

  • Naturvårdsverket har beslutat att öka antalet vargar i södra Sverige i förhållande till mellersta delen av landet. Detta kommer efter en snabb ökning av vargstammen i södra Sverige.
  • I Östergötland har tre vargrevir etablerats de senaste åren. Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt efter en varg i ett begränsat område i Motala kommun om ytterligare angrepp sker, då det har skett två angrepp på får i nordvästra delen av länet.
  • Den nya miniminivån för antalet vargar fastställs till 225 individer i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet och 75 individer i det södra rovdjursförvaltningsområdet, som inkluderar Skåne, Småland och Östergötland, enligt Naturvårdsverket.

I Östergötland finns för närvarande tre vargrevir som etablerats de senaste åren efter en snabb ökning av vargstammen i hela södra Sverige. Det första var Långbogenreviret som sträcker sig in i Finspångs kommun. Därefter har också reviren Tisaren samt Fågelmossen konstaterats. De sträcker sig från Motala, Godegård, Tjällmo upp mot Hallsberg i Örebro. 

undefined
300 vargar skulle fördelas, nu har Naturvårdsverket bestämt. Vargstammen i södra Sverige ska öka till 75 vargar.

Det har också skett två angrepp på får i nordvästra delen av länet. Det senaste skedde den 3 juni och sammanlagt har ett 30-tal får dödats. Länsstyrelsen har därför beslutat om skyddsjakt efter en varg i ett begränsat område i Motala kommun om ytterligare angrepp sker.

De senaste månaderna har det dessutom gjorts en mängd observationer av varg i trakten mellan Västra Husby och Ringarum, varav flera är säkerställda av länsstyrelsen. Dessutom skedde enligt uppgifter i sociala medier en vargattack på fyra tackor söder om Söderköping omkring den 6 juni. Länsstyrelsen ska även ha varit där.

undefined
Cecilia Tolérus är en av dem som observerat en varg i området mellan Ringarum och Västra Husby de senaste månaderna.

Vi pratade med Bresättersbon Cecilia Toréus i början av maj efter att hon sett vad som framstår som en varg på hennes åker nära huset som hon nyss flyttat in i. Hon driver en smådjursgård och har också getter, hästar, hund och ankor, så det här oroade henne naturligtvis.

– Vi har ju en bakväg till smådjursgården så jag gick ut och tog bilder av spåren i leran, det verkar som han har gått åt det hållet också. Det är inte så trevligt. Vi har ju väldigt mycket djur så jag har lite ångest just nu helt ärligt, berättade Cecilia Tolérus. 

I måndags bestämde Naturvårdsverket hur många vargar som ska finnas i Mellan- och Sydsverige de närmaste två åren – detta efter att länsstyrelserna här inte kunnat samsas om hur många vargrevir som ska finnas i vardera område. Det rör sig om en pott på 25 vargar som ingen ville ha.

undefined
Vargen som Cecilia Tolérus såg på sin åker hundra meter från huset.

Naturvårdsverkets beslut förändrar miniminivåerna på varg i framförallt södra delen av landet. Den hittills gällande miniminivån har slagit fast att det ska finnas minst 300 vargar i landet – 285 i mellersta förvaltningsområdet, tio i norr och fem i söder.

De nya siffrorna? Miniminivån i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet fastställs till 225 individer och det södra rovdjursförvaltningsområdet – där bland annat Skåne, Småland och Östergötland ingår – får 75 individer, uppger Naturvårdsverket i ett pressutskick. Alltså en ökning med 70 vargar från tidigare siffra.

– Den beslutade rovdjurspolitiken innebär att vargstammen ska spridas mer över landet. Det innebär bland annat att minska koncentrationen av varg där den är som tätast, vilket just nu är i mellersta förvaltningsområdet, säger Hanna Ek, biträdande chef, viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket.

undefined
Naturvårdsverket har bestämt hur vargarna ska fördelas.

Naturvårdsverket har också gjort en inventering där det framgår att vargstammen totalt sett minskat sedan förra året, från cirka 450 vargar till cirka 375 i hela landet. Dock har det skett en geografisk omfördelning med flera nya revir bildade i södra delen av landet än i norra Sverige. 

Naturvårdsverket konstaterar att med det ökade antalet revir i södra Sverige ökar även antalet unga vargar på vandring. Man kan misstänka att det är en sådan varg som etablerat sig i trakten runt Söderköping.

Nya beslut om vargen

Naturvårdsverket har inte fått in förslag på miniminivåer för varg från länsstyrelserna som uppnår det nationella referensvärdet 300 vargar för Sverige. Anledningen är att mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet inte har kunnat enas.

För att möjliggöra en aktiv förvaltning av vargstammen beslutar Naturvårdsverket därför om nya uppdaterade miniminivåer för varg som bedöms ligga i linje med de rovdjurspolitiska målen. Miniminivån för det mellersta rovdjursförvaltningsområdet fastställs till 225 individer och miniminivån för det södra rovdjursförvaltningsområdet fastställs till 75 individer.

Naturvårdsverket har också beslutat att under två år överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till samtliga län i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet, förutom Gotlands län.

Beslut om att delegera innebär att det är länsstyrelserna själva som fattar eventuella beslut om licensjakt på arterna.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!