Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snabb ökning av varg – nu öppnas för jakt i länet

Nu kan det bli licensjakt på varg även i Östergötland framöver. Detta efter att stammen ökat snabbt i södra Sverige med till exempel hela tre revir i Östergötland.

Under 2023 har antalet vargrevir i Östergötland ökat till tre stycken.

Under 2023 har antalet vargrevir i Östergötland ökat till tre stycken.

Foto: Junge, Heiko

Norrköping2023-06-20 19:00

Vargstammen i Sverige har spridit och etablerat sig även i södra Sverige de senaste åren. Östergötland är ett bra exempel på denna trend. I år har Länsstyrelsen Östergötland kunnat konstatera att ytterligare två vargrevir bildats i länet, förutom det tidigare "Långbogenreviret" som sträcker sig in i Finspångs kommun. Så sent som i februari dödades en får av varg en halvmil från Finspång.

undefined
Vargar från Långbogenreviret tagna med viltkamera. Det visar vad länsstyrelsen tror är en föryngring med flera valpar.

De nya heter Fågelmossen samt Tisaren och sträcker sig sammantaget från Motala, Godegård, Tjällmo och upp mot Hallsberg i Örebro län. Bara för några dagar sedan rapporterade privatpersoner i sociala medier att två vargar setts springa över vägen mellan Tjällmo och Prästköp.

Detta är orsaken till att möjligheten har öppnats för licensjakt på varg (som är fridlyst) även i Östergötland, detta efter ett beslut av Naturvårdsverket. Beslutet innebär att länen i det södra rovdjursförvaltningsförvaltningsområdet, bland annat Östergötland, kan fatta beslut om licensjakt på varg. Detta sker dock inte med automatik, tillstånd måste ges.

Årets licensjakt (som sker i januari-februari) var rekordstor, i hela Sverige sköts 57 vargar. Uppskattningen enligt senaste inventeringen är att det finns cirka 450 vargar i Sverige. 

undefined
Under 2023 har antalet vargrevir i Östergötland ökat till tre stycken.

Den nationella miniminivån är satt till 300 vargar och syftet med licensjakten är att begränsa vargstammens storlek, jakt har dock hittills skett mest i det mellersta förvaltningsområdet. När man beslutar om licensjakt tar man också med om det handlar om genetiskt viktiga vargar och om det finns en problembild med exempelvis tamdjursattacker.

Beslut om licensjakt i södra Sverige kommer att tas efter en samordningsprocess med övriga berörda län i riket.

– Resultatet av den senaste inventeringen kommer ligga till grund i bedömningen av hur stort utrymme det finns för licensjakt. Inför beslut kommer det genomföras samråd inom och mellan rovdjursförvaltningsområdena för att komma fram till var licensjakt är som mest aktuellt, kommenterar Jim Forsberg, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

undefined
Jim Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

– Koncentrationen av varg är fortfarande som tätast i Mellansverige och sannolikt kommer licensjakten främst riktas mot de områden där vargstammen är som tätast, men det är inte omöjligt att det kan bli aktuellt för beslut om licensjakt även i södra rovdjursförvaltningsområdet.

Beslut om eventuell licensjakt kommer att fattas under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!