Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett tredje vargrevir bildat i Östergötland

Nu bildas nya vargkonstellationer ute i skogarna. Ett tredje vargrevir, "Tisaren", som delas av norra Östergötland och Örebro län har nu bekräftats av Länsstyrelsen Östergötland.

En av vargarna i det nya Tisnaren-reviret fångar med viltkamera.

En av vargarna i det nya Tisnaren-reviret fångar med viltkamera.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Norrköping2023-04-13 13:08

För drygt en vecka sedan konstaterade Länsstyrelsen Östergötland att ännu ett vargrevir bildats i Östergötland till det tidigare Långbogenreviret. Det sträcker sig från Motala upp mot Tjällmotrakten och fick namnet Fågelmossen efter ett naturreservat.

Nu har ett tredje vargrevir konstaterats efter vinterns inventering av varg – detta genom spårning och DNA-analyser. 

undefined
En av vargarna i det nya Tisnaren-reviret fångar med viltkamera.

– Med hjälp av provsvaren kan vi konstatera att ett vargrevir som tidigare i år bekräftats i Örebro län, även sträcker sig in i Östergötlands län. Det innebär att Östergötland nu berörs av två och ett halvt revir, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Det handlar om ett nyblivet vargpar som rör sig från Hallsberg i Örebro län till Godegårdstrakten i Östergötland. Reviret har döpts till Tisaren efter en sjö i Örebro län.

undefined
Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland ute på fältet.

Varghonan kommer från Långbogenreviret och hanen är från Sjundareviret mellan Stockholms- och Södermanlands län. Det här innebär att det nu är tre vargrevir i länet som nära nog överlappar varandra uppåt norra delen av Östergötland. Folkbladet frågade i samband med den förra revirbildningen hur vargarna reagerar på varandras existens?

– Vargar kan ha revir som ligger extremt nära varandra, det har vi sett flera gånger. Men sedan kan det också vara så att de inte tycker om varandras närhet och att det blir konflikter. Det vet vi inte innan utan ibland funkar det, ibland funkar det inte, förklarade då Lovisa Häggström.

Karta: Godegård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!