"Efter valet har Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tecknat ett avtal om valteknisk samverkan i Söderköping. Avtalet innebär att ingående partier gemensamt optimerar möjligheterna att agera opposition samtidigt som ingående parter i avtalet äger rätt att bedriva sin egen politik utan förpliktelser att driva gemensam politik med övriga ingående parter".
Det skriver de tre oppositionspartierna i ett gemensamt pressmeddelande.
Ulric Nilsson är gruppledare för Centerpartiet, som tidigare ingått i styret i Söderköping, men som tappade tre mandat, från sju till fyra.
Hur kommer det sig att ni sätter er i en valteknisk samverkan med SD?
– Rent krasst är det så att det är vår skyldighet gentemot våra väljare att optimera vårt inflytande som parti. Nu när det har bildats en majoritet med M, KD och S, då är spelplanen den att vi har att ta ställning till hur vi ska hantera vår situation, med övriga oppositionen och hur vi ska formera oss för att kunna optimera Centerpartiets inflytande i oppositionen och i politiken, säger Ulric Nilsson.
– Då var det här den lösningen som det blev, som vi kom fram till och som våra medlemmar enhälligt har ställt sig bakom, att det är det här framförhandlade alternativet som är det bästa för oss centerpartister.
Vad vinner ni på det här?
– I det här så vinner vi så stort inflytande som vi bara kan. Det handlar om inflytande och platser i nämnder och styrelser och övriga organ i kommunen.
Det här är bara en valteknisk samverkan, betonar Ulric Nilsson.
– Vi har ingen gemensam politisk plattform, utan vi är egna partier, vi, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Det här är enbart för att optimera vårt inflytande och ge oss så många platser i nämnder och styrelser som möjligt.
Annars kan man ju tycka att SD står ganska långt från C, i alla fall på de flesta ställen?
– Rent sakpolitiskt är det här något annat, det är en rent valteknisk samverkan, men vi bör poängtera att i Söderköpings kommun, i de lokala frågor, som vi lokalt har att hantera, då är inte Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna speciellt långt i från varandra. Den tidigare mandatperioden har SD röstat för alliansens strategiska plan och flertalet förslag som vi i alliansen har haft.
Alternativet hade varit en valteknisk samverkan där Vänsterpartiet ingått. Inget av alternativen var det C helst önskat, men det som blev var det bästa C kunde göra i den uppkomna situationen, säger Nilsson.
Annelie Sjöberg är gruppledare för SD, det största oppositionspartiet, med 8 mandat, en ökning med tre mandat. Samverkan med andra är nödvändigt, säger hon. Hade övriga oppositionspartier gått ihop mot SD hade SD tappat platser, "så ser det politiska spelet ut".
– Det handlar om att optimera våra möjligheter att vara med och påverka, samtidigt som vi står självständiga.
Inga-Lill Östlund är gruppledare för Liberalerna, som fick två mandat i valet, efter att ha tappat ett.
– Vi gjorde ett riktigt dåligt val, så annars skulle vi inte ha fått några platser i nämnder och styrelser, inte av egen kraft, säger hon.
Det bästa utfallet blev en valteknisk samverkan med SD.
– Vi i styrelsen tog beslutet att då gör vi det, under förutsättning att Centerpartiet också gjorde det.
Någon gemensam politik är det inte frågan om.
– Nej, nej, nej, det hade vi aldrig gått med på. Vi har vår politik, säger Östlund.