Under den senaste mandatperioden har Alliansen med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna styrt kommunen. Men innan dess var det just Moderaterna och Socialdemokraterna, då med stöd av Miljöpartiet, som styrde i kommunen. Nu gör de forna motståndarna alltså ett nytt försök att regera ihop. Tillsammans med Kristdemokraterna får partierna 20 mandat i fullmäktige, mot oppositionens 19.
– Det har varit väldigt konstruktiva och bra samtal, säger Martin Sjölander (M), kommunstyrelsens ordförande, som fortsätter att inneha den posten.
För Kristdemokraterna är det första gången de samarbetar över blockgränserna. Anders Eksmo (KD), tycker det är spännande och intressant med det nya samarbetet.
– Det har inte varit svårt att komma överens. Vi tar ansvar för Söderköping, det är vårt fokus, säger han.
Varför inte Centerpartiet och Liberalerna finns med i samarbetet svarar Martin Sjölander så här på:
– Vi ville få till ett majoritetsstyre och det var den här konstellationen som vi ser som det bästa alternativet. Klart man kunde ha varit fler, men ibland kan det vara bra att vara färre.
Sverigedemokraterna, som har lika många mandat som Socialdemokraterna, ratades också som samarbetspartners.
– Vi har samtalat med dem också men där skulle jag säga att det är stabiliteten som är avgörande. Vi måste ha 20 på plats för att ha majoriteten, säger Sjölander.
– Vi har varit med tidigare och då har ju inte de stolarna varit besatta alltid. Det är många saker gör att det har varit ryckigt och inte enkelt att veta om alla finns på plats. Det är en viktig faktor, säger Anders Eksmo.
Efter att Socialdemokraterna senast styrde ihop med Moderaterna backade de rejält i valet. Men Tuula Ravander (S), tidigare oppositionsråd, tror att det blir annorlunda den här gången.
– Vi hade ett bra samarbete med Moderaterna och Miljöpartiet. Och jag tror att varför vi backade inte enbart berodde på det samarbetet, det är väl alltid så att man straffas lite när man varit styrande parti. När vi gjorde en analys efteråt kom vi fram till att vi måste vara tydligare och nå ut till våra väljare med vad vi åstadkommit under tiden. Vi var lite dåliga på det förra gången.
En fråga där partierna tidigare inte varit överens är skattesatsen. Socialdemokraterna har i flera år drivit att kommunen ska höja skatten medan Moderaterna sagt bestämt nej. Nu har man nått en kompromiss där justering av skattesatsen med, men först som ett tredjehandsalternativ, efter effektiviseringar, prioriteringar och tillväxt.
– Jag tror inte att det är någon skillnad mot tidigare mandatperiod, det finns alltid med som ett alternativ, säger Anders Eksmo.
– Vi ser ju hur den ekonomiska verkligheten ser ut så vi sa redan inför valrörelsen att vi inte kan tänka oss att höja skatten för 2023. Det beror på världsläget, så länge ekonomin för medborgarna är så tuff så måste vi hitta andra lösningar, innan vi kommer till den punkt att vi måste höja skatten, säger Tuula Ravander.
I samarbetsavtalet har partierna kommit överens om er rad saker de vill uppnå under de kommande fyra åren. Bland dessa finns att jobba för ett förbättrat näringsliv och en levande landsbygd. Det ska bland annat ske genom att öka digitaliseringen.
– Landsbygden får liv genom digitaliseringsmöjligheterna, säger Anders Eksmo.