Folkbladet har tidigare skrivit om vargsituationen i området kring Östra Ryd där det visat sig att två vargar gjort ett antal attacker på tamboskap sedan i början av juni. DNA-analys har visat att det rör sig om en hona och en hane från reviret Söderåsen 1 i Skåne.
Det räcker med att titta på observationer på internetsidan Skandobs karta så inser man att det är ganska många prickar i området strax öst om tätorten Östra Ryd. Den allvarligaste attacken skedde den 2 augusti när 15 får dödades i området. Strax efter detta beslutade Länsstyrelsen om att tillåta skyddsjakt på varg i området.
På lördagen den 10 augusti var det dags igen, den här gången strax norr om samhället. I en fårhage hittades ett dött får och ett annat var så skadat att det fick avlivas. Länsstyrelsen kom till platsen och kunde konstatera att det rörde sig om ett vargangrepp.
Enligt Ulf Wigh, som var på platsen, fanns det också obekräftade uppgifter att man observerat vargarna i riktning mot områden nära Kulefall där de tidigare observerats.
På lördagen inrapporterades också en observation från en bil vid Ringstorp ungefär mitt emellan Östra Ryd och Linköping. Frågan är dock om det var en av Östra Rydsvargarna. På sociala medier kom nämligen uppgifter på söndagen att vargarna då var i området kring Björnfall, i närheten av Kulefall och Olerum.
Ulric Nilsson är djurägare i Östra Ryd med både får, kor och kalvar. Vi frågar hur stämningen är bland djurägare i trakten?
– Det är nästan så att vi är förbi orosfasen i det här läget, förklarar Ulric Nilsson som ännu inte drabbats personligen men vars gård ligger mitt i området.
– Det jag hört är att efter den senaste attacken på en gård så har det spårats vart vargarna tog vägen. De ska då ha begett sig till Kyrkberget och det är ju väldigt centralt i närheten av skolan och församlingshemmet. Och i lördags var det ju Östra Rydsdag med en massa aktiviteter.
Vad gör man som djurägare efter så många attacker i närområdet?
– Vår strategi är att hålla boskapen hemmavid, men å andra sidan innebär det ju väldigt nära Kyrkberget. Vi försöker ha koll och ha djuren nära, man har ju en tro att vargen ska vara skygg mot människor. Å andra sidan vet jag inte vad de här vargarna vet om människor, säger Ulric Nilsson.
Det är alltså beslutat om skyddsjakt av varg i området, detta gäller fram till den 25 augusti.
– jaktlaget är väldigt aktivt och har snurrat omkring här. De gör vad de ska och jag har förstått att de har en mycket god kommunikation med de lokala jaktlagen för att få information om hur terrängen är i området, bedömer Ulric Nilsson.
– Sedan har de ju inte kommit i mål ännu men de är här och är aktiva, det känns ändå som en trygghet.
Ulric Nilsson är också oppositionsråd för Centerpartiet i kommunen och C har nu inbjudit till en öppen tematräff den 27 augusti om vargfrågan.
Är det stort intresse för mötet?
– Jag känner att det är relativt stort. Sedan vore ju det allra bästa om länsstyrelsen hade tid och möjlighet att komma ut till sådana här möten och förklara och ge information, säger Ulric Karlsson som tillägger att det är en kontroversiell fråga och att många av de som drabbats inte orkar och vill berätta om sina upplevelser.
– Det är klart att det är en frustration, gården som råkade ut för den senaste attacken hade ju flyttat fåren närmare huset men det skedde ändå.