Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Djurägare riktar kritik mot länsstyrelsens varningar om varg

Efter nya besök av vad som kan vara varg riktar djurägaren Christian Johansson kritik mot länsstyrelsens sms-varningssystem som inte varnar grannar om det inte kan konstateras att det är varg.

Det har varit många vargobservationer i trakten av Östra Ryd och Västra Husby på senare tid och även flera angrepp på tamdjur.

Det har varit många vargobservationer i trakten av Östra Ryd och Västra Husby på senare tid och även flera angrepp på tamdjur.

Foto: Mikael Strand/arkiv

Söderköping2024-08-01 17:00

Nyheten i korthet

  • Djurägaren Christian Johansson i Östra Ryd kritiserar länsstyrelsens sms-varningssystem för rovdjursangrepp, som inte varnar om det inte kan konstateras att det är varg.
  • Sedan april har det rapporterats flera vargobservationer i området, inklusive flera angrepp på tamdjur.
  • Länsstyrelsen Östergötland svarar att systemet endast varnar för bekräftade rovdjursangrepp och att djurägare bör se över sina stängsel och öka tillsynen av sina djur.

Sedan april i våras har det gjorts en hel del observationer av varg runt Västra Husby, Östra Ryd och Ringarums-trakten. Det har också skett flera attacker mot tamdjur under sommaren. Den 5 juli dödades exempelvis ett antal får på Olerums gård i Östra Ryd. Det är bekräftat vargangrepp av Länsstyrelsen Östergötland.

Christian Johansson bor i Olerum nära Östra Ryd och har där nötkreatur.

– Mina nötdjur blev nedjagade i ett dike på midsommarsöndagen, sedan var vargen hos min granne och bet ihjäl ett antal får. Efter det har mina nötdjur jagats iväg två gånger till och varit vettskrämda så nu har jag tagit in dom, berättar Christian Johansson.

– Länsstyrelsen har varit ute och spårat men kunde inte konstatera något. Nu har tydligen får blivit angripna natten mot torsdag i Sverkersholm och vad jag förstår har länsstyrelsen varit ute där. Men eftersom det inte var genomgående bett kunde de inte konstatera att det var varg det rörde sig om.

undefined
Enligt Christian Johansson skrämdes hans nötkreatur ner i ett dike där de fastnade i leran.

Här riktar han viss kritik mot Länsstyrelsen Östergötland.

– Jag är ansluten till länsstyrelsens sms-tjänst som ska varna djurägare i närheten vid en attack men jag har inte fått någon rapport om angreppet och jag vet fler som inte fått det, säger Christian Johansson. 

– Meningen är att vi ska bli varnade men eftersom det inte kunnat konstateras att det är varg har dom väl inte sett någon anledning att skicka ut något sms.

Hans granne fått påhälsning natten mot fredagen, inte heller här gick det att konstatera vargangrepp. Ingen varning gick ut då heller.

– För det första finns de här händelserna inte upptagna på Allmän rovdjursinformation på länsstyrelsens hemsida och så har vi alltså inte fått varnings-sms. Det är ju deras skyldighet att tala om, de får ju inte mörka sådant här, säger Christian Johansson som menar att ett angrepp är ett angrepp.

– Visst, de är ju en myndighet och de ska ju agera rätt åt bägge håll. Men att undanhålla information för djurägare som är drabbade är ju bara märkligt.

undefined
Bilder från en vargattack i Olerum, Östra Ryd, i början av juli.

Kristoffer Hellberg, tillförordnad avdelningschef på Länsstyrelsen Östergötland svarar på våra skriftliga frågor.

Vad har ni för policy för sms-tjänsten när det gäller rovdjursangrepp, vad gäller bekräftade och inte bekräftade?

"För att Länsstyrelsen ska kunna bekräfta att det skett ett rovdjursangrepp så måste Länsstyrelsens besiktningspersonal varit på plats och genomfört en besiktning och konstatera att rovdjur orsakat skadan. Konstaterar man att skadan är orsakad av rovdjur går det ut ett sms-utskick i Rovdjursalert."

Vore det inte bra för djurägare i närheten att veta om även misstänkta angrepp?

"Syftet med Rovdjursalert är att informera om bekräftade rovdjursangrepp och inte misstänkta. Det är viktigt att informationen vi går ut med i sms:en är bekräftad och korrekt."

Hur ser ni på vargen i Östra Ryds-trakten, den verkar ju ha befunnit sig i området under några månader och flera av attackerna är ju bekräftade?

"Länsstyrelsen har kännedom om att varg har uppehållit sig i området, men om det bara är tillfälligt eller inte går inte att svara på förrän efter vinterns inventering."

Hur ska man göra som djurägare i trakten om man vill skydda sina djur?

"Se över dina stängsel så dom är hela och i bra skick, öka närvaron och tillsynen av dina djur. Ljud- och ljusskrämmor finns som ett alternativ att tillämpa. En långsiktig förebyggande åtgärd är att sätta upp rovdjuravvisande stängsel."

Vargangrepp i trakten

Den 4 juni skedde ett vargangrepp söder om Söderköping där totalt fem får dödades eller avlivades. Man kunde här samla in DNA från en honvarg från ett revir i Skåne.

Den 5 juli angreps får söder om Söderköping. Tre tackor och fyra lamm dödades eller avlivades. Länsstyrelsen kunde samla in DNA även på denna plats.

Länsstyrelsen Östergötland berättade häromdagen för P4 Östergötland att de kunnat konstatera att det rör sig om två olika vargar efter DNA-analysen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!