På Curt Nicolingymnasiet (CNG) i Finspång går 450 elever. Här kan eleverna läsa programmen teknik, industriteknik, el- och energi samt vård- och omsorg. Liksom på andra gymnasieskolor runt om i landet, figurerar droger på skolan.
– Vi är inget undantag. Vi har massor med ungar på vår skola och självklart har vi också problem att brottas med. Men vi jobbar väldigt noggrant med det här, säger Anders Södergren:
– Det är nolltolerans mot droger.
Mamman som man kan läsa om i artikeln här bredvid, beskriver hur hon imponerades över skolans drogpolicy när hennes son började där. När han sedan testade hasch, visade också skolan att man menade allvar: Sonen skickades på kissprov en gång i veckan under en hel termin. Anders Södergren förklarar hur man tänker:
– Direkt när de börjar här så får de vår drogpolicy presenterad för sig. Den är ganska vass skriven: Vi drogtestar våra elever vid misstanke om att de använt droger. Den drogpolicyn får alla vårdnadshavare skriva under, vilket är ett villkor för att få gå på den här skolan.
Läs mer:Elever tar droger på skoltid på Eber.
Enligt Anders Södergren tas policyn väl emot bland föräldrarna. På Ebersteinska skolan, som Folkbladet skrivit om i en rad artiklar, hänvisar rektor Per Lundgren till Skolverkets beslut, när han förklarar varför skolan inte får utföra tester. På CNG ser man annorlunda på saken:
– Där tar vi stöd i arbetsmiljölagen, eftersom vi har många farliga miljöer på skolan. Det skulle kunna vara en konflikt mellan de här lagarna, men då säger vi att arbetsmiljölagen väger tyngre, att elevens hälsa och säkerhet måste gå först.
Men har ni någon gång stött på patrull när det gäller konflikten mellan arbetsmiljölagen och Skolverket?
– Nej. Men det jag kan säga är att föräldrar är väldigt nöjda med vår policy. De gillar att vi värnar eleverna.
Läs mer: Elever berättar hur enkelt det är att få tag i droger.
Genom att föräldrarna ger sitt samtycke till policyn, måste inte rektorn fråga dem om lov när en elev ska drogtestas.
– Det är ett rektorsbeslut vid varje enskilt fall. Skriver man på drogpolicyn överlåter man till mig som rektor att bestämma när det behövs göras drogtester. Men jag informerar vårdnadshavarna om att deras son eller dotter ska genomgå ett test.
Detta gäller även elever som fyllt 18 år och som blivit myndiga.
– Så länge inte eleven själv säger ifrån så kontaktar vi föräldrarna. Säger eleven ifrån så respekterar vi det, men då står den själv inför drogpolicyn.
Så länge eleven testar positivt, stängs hen av från sin utbildning. Utsparkad från skolan blir hen dock inte.
– Upptäcker vi en elev finns en handlingsplan för hur vi gör. Det är förstås inte så att vi sparkar ut eleven, utan vi jobbar för att få dem drogfria. Jag tror det är därför policyn välkomnas så bra av föräldrar.
Så att säga att det här inte är ett skolproblem i första hand, som rektorn på Ebersteinska menar, håller du inte med om?
– Nej, det här är inga frågor man som skola får sopa under mattan. Det är att göra det alldeles för lättvindigt. De är verkligen en fråga för skolan, en fråga om liv eller död. Det handlar om de här ungdomarnas framtid. Med rätt insatser i unga år kan man få de här ungdomarna att ta en annan väg i livet, än om man är mer lössläppt i frågan. Vi har många sådana exempel där vi räddat de här eleverna, säger han.