Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslut om Kunskapsljuset i juni

I mitten av juni väntas besked om friskolan Kunskapsljuset.

Kunskapsljuset. Beslut om friskolan i Hageby väntas i juni.

Kunskapsljuset. Beslut om friskolan i Hageby väntas i juni.

Foto: Malin Perk

SKOLA2018-04-05 12:37

Efter att Skolinspektionen varit på flera besök på den muslimska friskolan Kunskapsljuset, fick skolan fram till på onsdagen att rätta till bristerna som inspektionen funnit, samt lämna in en rapport om vilka åtgärder som vidtagits.

– Det som händer nu är att vi analyserar deras redovisning och planerar hur vi ska fortsätta arbetet. Ett nytt tillsynsbeslut ska tas och det ska vara klart i mitten av juni, säger Maria Sundkvist, ­avdelningschef vid Skolinspektionen i ­Linköping.

Läs mer: Moderaterna vill stänga skolan.

Betyder det att ni ska på ett nytt besök på skolan då?

– Vår utgångspunkt är att vi håller kvar i en skola så länge det finns brister. Finns kritik måste huvudmannen komma in med en redogörelse för hur man åtgärdar dem. Det vi nu ska göra är att bedöma om bristerna är åtgärdade, säger Maria Sundkvist.

Under förra året var Skolinspektionen på flera besök på Kunskapsljuset, då flera "allvarliga brister" kommit fram. Det har bland annat handlat om lärarbrist och brist på behöriga lärare, stök på lektioner och raster, att ­lärare saknar kunskap om arbetet med extra anpassningar, brist i det hälsofrämjande arbetet och arbetet mot kränkande behandlingar samt brister i fritidshemmet.

Läs mer:"Vi jobbar med bristerna".

Vissa brister har kvarstått när Skolinspektionen kommit på uppföljningsbesök och just nu är den tänka vitessumman uppe i över en miljon kronor, något Skolinspektionen får vänd sig till Förvaltningsdomstolen att utdöma, om så beslutas.

– Ett vite är ett påtryckningsmedel för att en huvud­man ska förstå allvaret. De får en viss tid på sig att åtgärda bristerna, ofta så kort som det går då vi ­tänker på elevernas bästa, säger ­Maria Sundkvist.

Det går inte för en huvudman att "köpa sig fri", det vill säga betala vitet och strunta i att åtgärda bristerna. Ett sista alternativ för Skolinspektionen är att återkalla tillståndet.

– Lagstiftningen är sådan att sedan 2015 ska Skolinspektionen använda sig av viten om bristerna är av en sådan karaktär att eleverna riskerar att inte lära sig, som i det här fallet, säger Maria Sundkvist.

Tidigare har Kunskapsljusets huvudman Isam Bardaqji berättat att han är väl medveten om bristerna:

– Vi jobbar med bristerna och har bland annat anställt två biträdande rektorer som ska hjälpa oss att rätta till dem, sade han i Folkbladet i januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!