Skolinspektionen påbörjade sin tillsyn på Kunskapsljuset förra våren. Men trots tidigare krav har skolan inte tagit itu med en rad ”mycket allvarliga” brister, anser Skolinspektionen. Därför har myndigheten ansökt om att förvaltningsrätten ska döma ut ett vite på totalt 600 000 kronor. Skolinspektionen har bland annat åsikter om brister i elevhälsan och betygssättningen.
Folkbladet har i en rad artiklar beskrivit de brister som Skolinspektionen sett, exempelvis lärarbrist och brist på behöriga lärare, stök på lektioner och raster, att lärare saknar kunskap om arbetet med extra anpassningar, brist i det hälsofrämjande arbetet och arbetet mot kränkande behandlingar, samt brister i fritidshemmet. Skolan har fått tid på sig att åtgärda bristerna, men när Skolinspektionen kommit på återbesök, har de flesta av dessa kvarstått.
– Ett vite är ett påtryckningsmedel för att en huvudman ska förstå allvaret. De får en viss tid på sig att åtgärda bristerna, ofta så kort som det går då vi tänker på elevernas bästa, säger Maria Sundkvist, avdelningschef vid Skolinspektionen i Linköping.
Ser Skolinspektionen att bristerna kvarstår vid uppföljningen, kan myndigheten ansöka till förvaltningsrätten för utdömande av vitet. Det är där läget är just nu med Kunskapsljuset.
– Samtidigt fattar vi ett nytt beslut, vilket vi gjorde i december förra året. Där har de till den tredje april på sig att åtgärda bristerna, säger Maria Sundkvist.
Utdöms och betalas vitet, betyder alltså inte det att skolan kan ”köpa sig fri” och strunta i att åtgärda bristerna.
– Vi säkerställer med hjälp av tillsyn att huvudmannen följer skollagstiftningen. Viteslagstiftningen syftar till att visa allvaret i bristerna, inte att huvudmän ska betala stora summor till staten. Tanken med lagstiftningen är att bristerna ska åtgärdas, säger Maria Sundkvist.
Om inte de bristerna är åtgärdade i början av april, väntar ett vite på över en miljon kronor.
Isam Bardaqji är väl medveten om bristerna och säger att han respekterar Skolinspektionens beslut.
– Vi jobbar med bristerna nu och har bland annat anställt två biträdande rektorer som ska hjälpa oss att rätta till dem, säger han.
Har ni jobbat med bristerna och tycker ni att Skolinspektionen gjort en rättvis bedömning?
– Enligt Skolinspektionen har vi inte åtgärdat allt. Så vi fortsätter. Vi vill åtgärda dem, svarar Isam Bardaqji.
Skolans verksamhet är i full gång och de 150 eleverna är på plats igen efter jullovet.
Någon gång under förra veckan saboterade någon eller några skolans webbsida, vilket gör att den ligger nere.
– Vi har polisanmält det, säger Isam Bardaqji.