Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslutet: HP-målet tas inte om utan ska upp i hovrätten

Huvudåtalade 28-åringen: Jag ser fram emot rättegången och förväntar mig en frikännande dom.

Polisen slog till mot 28-åringens lägenhet mitt under pågående högskoleprov.

Polisen slog till mot 28-åringens lägenhet mitt under pågående högskoleprov.

Foto: Polisen förundersökningsprotokoll

Rättsprocessen2021-02-04 17:00

Göta hovrätt skriver i sitt beslut, som kom på torsdagsmorgonen, att man inte kan utesluta att den 28-åriga huvudåtalade mannen inte fått en fullständig prövning, det kan inte heller uteslutas att Norrköpings tingsrätt begått ett rättegångsfel som kan antas ha haft inverkan på målets utgång. Men att det i så fall kan avhjälpas i hovrätten och menar att det rättegångsfel som nu är aktuellt under alla omständigheter har inverkat enbart på en mycket begränsad del av åtalen.

– Det är ett välskrivet beslut där hovrätten gjort många juridiska bedömningar och där de i de flesta fall går på vår linje, säger Anna-Lena Wessman, chefsåklagare vid Ekobrottskammaren i Linköping.

En av svårigheterna som hovrätten haft att ta ställning till är enligt Eva-Lena Wessman att den huvudåtalade ska höras självständigt kring de brott han åtalats för, samtidigt som de brotten omfattar andra personer som redan dömts och där domen vunnit laga kraft.

– De personerna kan inte höras igen. 

Norrköpings tingsrätt dömde samtliga 31 tilltalade för olika brott den 17 januari 2019. Flera tilltalade överklagade domen och gjorde gällande bland annat att det förekommit sådana fel och brister i rättegången att domen skulle undanröjas och målet återförvisas till tingsrätten. Hovrätten undanröjde tingsrättens dom i överklagad del och återförvisade målet till tingsrätten den 18 juni 2019.

Den nya rättegången omfattade 28 tilltalade och samtliga dömdes, bland annat för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Flera tilltalade har överklagat tingsrättens dom. Även åklagaren har överklagat domen för fyra av de åtalade. 

En av dem som överklagade och ville att målet skulle återförvisas till tingsrätten ännu en gång är den 28-årige man som är en av de huvudåtalade i målet. Han menar att tingsrätten inte prövat samtliga förutsättningar som krävs för en fällande dom samt att domskälen i flera delar är så bristfälliga att det inte går att avgöra om tingsrätten gjort en korrekt bedömning. 

Han har även hänvisat till efterforskningsförbudet, där material från radio- och teveprogram enligt honom olagligt hämtats in för att ta reda på vem som uttalat sig anonymt.

I brottsutredningen togs föremål och handlingar i beslag. Vidare inhämtades handlingar genom edition och information genom hemlig avlyssning av elektronisk information, men detta ska ha skett inom ramen för en brottsutredning gällande grova brott och inte i syfte att efterforska den anonyma personen som medverkat i media.

Själv kommenterar 28-åringen beslutet i korta ordalag.

– Hovrätten har ansett att de rättegångsfel som kan ha begåtts i tingsrätten kan avhjälpas i hovrätten. Jag ser fram emot rättegången och förväntar mig en frikännande dom.

– Att det har dragit ut på tiden är inte bra, nu har vi att hantera målet i hovrätten och det kommer vi att göra, säger 28-åringens advokat Edward Lundqvist.

Hovrättsförhandlingen kommer att hållas vid Göta hovrätt i Jönköping, där tidigare inspelade förhör kommer att ligga till grund under rättegången.

– Tyvärr har det här målet dragit ut på tiden, vi har nu gjort bedömningen att det inte ska återförvisas och handläggningen av målet fortsätter, säger Maud Olander Blom, hovrättsråd vid Göta hovrätt.

När förhandlingen kan inledas kan hon inte svara på.

– Det är ett stort mål och inget datum är ännu utsatt, men möjligtvis i höst, säger Maud Olander Blom.

Bakgrund

UHR fick de första indikationerna om organiserat fusk hösten 2015.

Ett år senare blir det en brottslig handling att använda otillåtna hjälpmedel under ett högskoleprov.  

Våren 2018 gör polis och Ekobrottsmyndigheten tillslag under pågående prov, och hösten 2018 väcks åtal mot både fuskförmedlare och fuskköpare.

I januari dömdes tre män bakom företaget HP-hjälpen, som sålde fuskmöjligheten, till fängelse. I juni samma år meddelade hovrätten att rättegången måste tas om, då domaren varit jävig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!