Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från slottet till mässan

Emelie Rengart får priset för en uppfinning där hon redan har ett internationellt patent.

Juniorvinnare. Emelie Rengart har redan internationellt patent på sin uppfinning.

Juniorvinnare. Emelie Rengart har redan internationellt patent på sin uppfinning.

Foto:

Prisvinnare2017-09-10 14:00

Folkbladet möter företagaren, innovatören, uppfinnaren och Norrköpingsbon Emelie Rengart på Linköpings slott. Hon har kommit till slottet denna fredagseftermiddag för att ta emot SKAPA-priset för unga innovatörer. Priset delas ut i syfte att inspirera och ge stöd åt innovatörer mellan 18 och 29 år. Emelie har nu som östgötsk länsvinnare en biljett till den stora riksfinalen som stiftelsen SKAPA genomför på Stockholmsmässan den 9 november.

Emelie Rengart får priset för sitt ätbara dekorationslim. En uppfinning som hon redan har internationellt patent på.

– Mitt lim är det första, riktigt starka ätbara limmet på marknaden i hela världen. Det stelnar snabbt, blir stenhårt och smakar gott. Limmets egenskaper påminner om smält socker men kräver ingen värme. Det blir enkelt att dekorera tårtor och cupcakes, bygga pepparkakshus och godisfigurer, förklarade Emelie Rengart.

Emelie beskrivs som något av en "serie-innovatör". Trots att hon ännu bara är 29 år gammal har hon redan hunnit med att lansera flera uppfinningar. Folkbladets Carolina Nilsson intervjuade Emelie Rengart för ett par sedan. Då var hon aktuell för sin medverkan i TV-programmet "Draknästet" där uppfinnare/företagare fick möta så kallade "affärsänglar"; människor med riskkapital att satsa på sådant de tror på:

"Jag har drivit företag i några år nu och precis innan Draknästet, som spelades in för ett och ett halvt år sedan, hade jag börjat satsa helt på mina produkter. Då handlade det om ballerinaskor och stay up socks för barn. Det som är störst nu är en spypåse", berättade Emelie då.

Mer att läsa: Hon strider mot livsmedelsjätten

Vid prisceremonin där landshövding Elisabeth Nilsson och Almis vd Mats Philipsson höll i programmet så hyllade Emelie Rengart det stöd och hjälp hon fått från Almi. Utöver ekonomiskt stöd har Almi förmedlat kontakt med entreprenörsveteranen Roland Lind från Åtvidaberg, känd för bland annat simdynan Rollo. Han är nu hennes mentor.

– Jag delar med mig av mina erfarenheter och fungerar mes som ett bollplank, sa Roland till Folkbladet.

Vinnare av SKAPA-priset i Östergötland blev linköpingsbon Björn Garplind och motalabon Anders Friberg med sin innovation fuktsensorer med tillhörande fuktskanner. Deras firma Invisense AB har redan nått en internationell marknad. Konceptet som är extremt skalbart, tillverkas i Sverige och är enkelt att exportera.

Mats Philipsson betonade att "uppfinnande" ofta är ett "lagspel" som bygger på samarbeten. Elisabeth Nilsson påminde om att innovationer inte så sällan möts av motstånd till att börja med. Inyang Eyoma Bergenstråle är ordförande i Svenska Uppfinnareföreningen. Hon hade åkte ner från Stockholm för att hylla pristagarna.

– Det är en fantastisk möjlighet att få vara med och uppmärksamma de här innovatörerna, sa hon vid prisceremonin.

SKAPA

SKAPA-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. De 24 länsvinnarna får vardera 15 000 kronor från Almi Företagspartner och 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond. Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA-priset för unga innovatörer. Pristagarna på länsnivå får 15 000 kronor från Almi. Stiftelsen stöds bland flera av Stockholmsmässan, Svenska Uppfinnareföreningen, Almi, VINNOVA och av Patent- och registreringsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!