Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiker vill ha kvar privata hemtjänsten

Efter att kommunen sagt upp avtalet med en privat hemtjänstutförare efter att de misstänks ha fuskat sig till miljontals kronor har debatten om Eget val blivit aktuell.

Eva-Britt Sjöberg (KD) var drivande bakom införandet av Eget val, möjligheten att välja privata hemtjänstutförare, i Norrköping.

Eva-Britt Sjöberg (KD) var drivande bakom införandet av Eget val, möjligheten att välja privata hemtjänstutförare, i Norrköping.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköpings kommun2020-02-20 15:00

Tre privata hemtjänstutförare finns kvar i Norrköping efter att kommunen på onsdagen bröt avtalet med den största privata hemtjänstutföraren Genuin omsorg efter misstankar om fusk. Den kommunala verksamheten tar nu över hemtjänsten för de 57 personer som berörs.

Alla partier utom Vänsterpartiet stod bakom förslaget om att införa Eget val, möjligheten att välja privata hemtjänstutförare, i Norrköping, som infördes i februari 2018. Vänsterpartiet anser nu att hela systemet ska slopas.

– Vi ser inga vinster med Eget val. När det sattes in sa man att det skulle finnas många företag att välja mellan över hela kommunen, nu finns det tre, och de utför inte hemtjänst utanför tätorten. De skulle också erbjuda ytterligare insatser – det har vi inte heller sett, säger Ricardo Olivares Miranda (V), ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

– Men det största problemet är att vi har för lite pengar generellt inom äldreomsorgen. Vi har inga pengar till demensomsorgen och vi måste spara 76 miljoner – ändå har vi ett system för att tillhandahålla Eget val, med kostnader för administration, konsulter och kontrollsystem och en beredskap för att ta emot brukare när sådant här händer, säger han.

Drivande bakom införandet var kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD), då vård- och omsorgsnämndens ordförande. Hon har inte ändrat uppfattning.

– Det är jättetråkigt det som skett, men det betyder inte att vi ska ta bort valfriheten för våra medborgare för att ett företag gör fel.

Införandet av Eget val inom hemtjänsten skulle leda till ökad valfrihet och ökad kvalitet i hemtjänsten.Tycker du att det gjort det?

– Ja, det har det definitivt gjort. I och med att vi innan bara hade kommunal verksamhet har det ju ökat valfriheten och därmed också kvalitén i och med att man kan vara med och påverka.

Hon håller inte med om att det skulle bli en besparing att slopa Eget val.

– Snarare tvärtom. Man får ju ersättning för utförd tid, det har ju inte den kommunala verksamheten kunnat gå runt på. Och kontrollsystem måste vi ju ha ändå för att kontrollera kvalitén på vår egen verksamhet, säger hon.

Av de 2 400 personer som har hemtjänst i Norrköping hade i januari 226 personer valt privat hemtjänst. 57 av dessa hade valt Genuin omsorg. Dessa kommer alltså tillsvidare få sina insatser genom den kommunala verksamheten och kan sedan göra ett nytt val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!