Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

(S)jälvkritiska: Ska ta fram plan

Efter turbulensen i bland annat sociala medier, som fick Lottie Fallman (S) att avgå, kommer Socialdemokraterna nu att diskutera fram en handlingsplan för hur de ska agera ute på nätet.

Pia Dingsten (S). Säger att partiet måste diskutera hur medlemmarna ska agera på nätet.

Pia Dingsten (S). Säger att partiet måste diskutera hur medlemmarna ska agera på nätet.

Foto:

POLITIK2018-02-08 19:00

– Jag har också fått hot och fula kommentarer om vad de ska göra med mig som kvinna på messenger. Det är vi flera som fått, även om Lottie varit mest utsatt, säger Pia Dingsten, ordförande för Socialdemokraterna i Söderköping.

Hon beskriver hur flera i partiet fått mail och meddelanden som innehållit otrevliga tillmälen, framför allt i diskussioner om den ensamkommande man som i höstas dömdes för sexuellt ofredande på ett konfirmationsläger.

Läs mer:Döms för sexuellt ofredande på konfirmationsläger.

Och hur omöjligt det varit för dem att besvara vissa påståenden om dem, då de skrivits i dolda grupper på facebook.

– Jag har vänner som läser och meddelar och jag har svarat via messenger. Men det kommer ju aldrig ut på de här sidorna. Jag har till och med erbjudit att vi kan träffas för att prata om det, säger Pia Dingsten, som beklagar att Lottie Fallman lämnat sina politiska uppdrag:

– Det känns lite som om demokratin är satt ur spel när man inte kan fortsätta göra det man brinner för då kraften tar slut.

Läs mer: Lottie Fallman lämnar politiken efter trakasserier.

Samtidigt medger hon att alla i partiet inte alltid inser gränsen mellan vad man gör i egenskap av privatperson och i egenskap av politiker. För det finns exempel då det getts tummar upp och hjärtan på inlägg i sociala medier som talar till den dömde ensamkommande mannens fördel, och till det 14-åriga offrets nackdel. Något som fått många att reagera med ilska.

– Det är något vi måste diskutera. För alla har ansvar för vad de gör. Man kanske tänker att man är privat när man sitter hemma en kväll och sätter en tumme upp. Men man måste tänka på att det kan bli sådana här effekter, säger Pia Dingsten.

Läs mer: S backar Fallman.

Hon tänker att partiet nu måste samlas för att diskutera fram en handlingsplan för hur medlemmarna ska agera på nätet, inte minst inför stundande val.

– Det gäller egentligen oss alla. Jag är själv inte ute så mycket på de här sidorna, men det lilla jag ser så blir jag ibland själv förvånad över vilka sidor vissa gillar, säger hon.

Nu är det snart dags för valrörelsen att dra igång. Pia Dingsten kommer att avgå som ordförande om en månad, men fortsätter alla sina andra politiska uppdrag. Hon tycker att valrörelseklimatet hårdnat radikalt, något som partiet måste lägga upp strategier för.

– Man har ju en liten fundering på att ge sig ut på torg, och knacka dörr och undra vem som öppnar? I höstas när vi var ute var det två av oss som kände sig hotade, säger hon.

Vad är det?
I två artiklar har Folkbladet skrivit om hur Lottie Fallman (S) valde att lämna sina politiska uppdrag.
Hon hänvisar till trakasserier och menar att dessa nu även gått ut över hennes barn.
Det hela ska ha börjat för flera år sedan men eskalerade i höstas då en av de ensamkommande från Afghanistan som Fallman tagit sig an dömdes för sexuella trakasserier mot en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger.
Vissa anser att Fallman tagit mannen i försvar i sociala medier, vilket skapat ilska på nätet.
Nu ska S ta fram en handlingsplan över hur medlemmarna ska agera på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!