Sexbrott på konfirmationsläger

18-åringen som söker asyl var med som ledare och "för att lära sig om kristen tro" på ett konfirmationsläger. Mannen döms nu för sexuellt ofredande på en 14-årig flicka.

11 oktober 2017 12:22

– Han har sexuellt ofredat flickan först i ett tv-rum och sedan i ett sovrum, skriver Norrköpings tingsrätt i domen.

Mannen har vid upprepade gånger berört flickans bröst och stjärt.

– I sovrummet har han suttit gränsle över flickan när hon legat ner. Gärningen har varit ägnad att kränka flickans sexuella integritet.

Den drabbade flickan var på konfirmationsläger i samband med Halloween förra året. Gruppen, som bestod av fler ledare än konfirmander, skulle sova över i församlingshemmet.

Med i gruppen var även en asylsökande 18-årig man från Afghanistan.

18-åringen var med som ung ledare och för att lära sig om den kristna tron.

– Kyrkan försöker att använda honom så mycket som möjligt eftersom han är äldre än konfirmanderna, har kyrkan uppgett i polisförhör.

Läs mer: Föräldrarna: "Kyrkan har svikit oss".

18-åringen visade stort intresse för flickan och gav henne komplimanger. Det började med att han ville ge henne en kram. Därefter försökte han kyssa henne när de två var själva. När gruppen lekte kurragömma följde mannen efter flickan och tryckte sig tätt emot henne.

– Hon kände att han hade stånd.

När det var dags att sova så bad 18-åringen om att få sova i tjejernas rum. Mannen erbjöd sig då att massera två av flickorna på brösten och rumpan. De tackade "skarpt" nej. Den ena flickan gick dock med på ryggmassage men mannen gick längre än så genom att massera hennes bröst och rumpa.

Flickan var rädd och kände stort obehag. Hon lyckades till slut slita sig loss, sprang iväg och låste in sig på in på toan och tog kontakt med en av de andra konfirmanderna. Mitt i natten gick de sedan och berättade för församlingspedagog samt de övriga ledarna.

Församlingspedagogen som var med på lägret såg att flickan var rädd när hon kom och berättade vad som hänt, vid tretiden på natten.

På morgonen efter detta så hölls ett samtal mellan 18-åringen och den utsatta flickan.

– Efter det verkade flickan förstående och tillmötesgående mot 18-åringen. Hon sa att det inte var så farligt, har församlingspedagogen sagt i polisförhör.

18-åringen förnekar brott. Han erkänner dock att han masserat flickan på bland annat rumpan, i några sekunder.

Tingsrätten anser att flickan på ett "detaljrikt, konsistent och sammanhängande sätt" berättat vad som hänt. Rätten finner inte heller något som tyder på att hon skulle vilja "falskeligen anklaga" 18-åringen utan hennes berättelse "uppfattas som mycket trovärdig och tillförlitlig".

– Hon samtyckte till vanlig massage men sa nej på fråga om hon ville ha bröst- och rumpmassage.

Flickans berättelse får stöd av vittnen.

– 18-åringens handlade har haft en klar sexuell inriktning, skriver rätten och framhåller att han hade uppsåt till gärningen.

– Han ska därför fällas till ansvar för sexuellt ofredande.

Påföljden: Villkorlig dom och 30 dagsböter á 50 kronor.

– Det saknas förutsättningar för en frivårdspåföljd med hänsyn till att 18-åringen befinner sig olagligt i Sverige, skriver tingsrätten.

Han framhåller dock att han befinner sig lagligt i Sverige då han lämnat in verkställighetshinder avseende utvisningsbeslutet.

Församlingspedagogen kan, enligt domen, inte svara på varför hon inte ringde till flickans föräldrar när hon fick veta vad som hänt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk