Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdförbundets medlemmar: "Det är för mjäkigt"

Vårdförbundet sågar politikernas åtgärdspaket som presenterades i förra veckan och menar att det inte löser den kompetensbrist som tynger sjukvården just nu. "Medlemmarna tycker att det är för mjäkigt, för lågt och för tunt", säger Emma Klingvall, avdelningsordförande.

Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland, är kritisk till politikernas åtgärdsförslag och menar att det inte kommer hjälpa mot kompetensbristen.

Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland, är kritisk till politikernas åtgärdsförslag och menar att det inte kommer hjälpa mot kompetensbristen.

Foto: Press/Sara Johari/Fredrik Jonson

Östergötland2022-04-05 16:00

I förra veckan presenterade majoriteten i Region Östergötland ett åtgärdspaket på 60 miljoner kronor, vars syfte är att stärka kompetensförsörjningen i vårdens dygnetruntverksamhet. En del i åtgärdsförslaget är ett erfarenhetstillägg till sjuksköterskor som arbetat länge i vården. Det vill Koalition för Östergötland (S, L, C och MP) lägga 20 miljoner kronor på. Men Emma Klingvall är kritisk.

– Generellt vill vi jobba bort tillägg, vi vill ha högre grundlöner. Vi har ett avtal som säger att vi ska prioritera särskilt yrkesskickliga, och det tycker vi är mycket viktigare att man lägger pengar på. Erfarenhetstilläggen riskerar att skapa osämja på arbetsplatserna. Vad är det man ska bedöma? Är det år i yrket? Det är en svår gränsdragning och vi ser inte det som en framgångsfaktor, säger hon.

Vårdförbundet anser att åtgärdsförslagen inte kommer att lösa kompetensbristen i vården och saknar exempelvis satsningar på biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, som också är en bristprofession.

– Röntgensjuksköterskor till exempel jobbar mycket jourer och långa arbetsveckor och det anser vi är ohälsosamt och oattraktivt. Det är svårt att rekrytera då, säger Emma Klingvall.

Det i stort sett enda förslag som Vårdförbundet är positiva till är att införa renodlade nattscheman med arbetstidsförkortning.

– Det är det enda förslag som de har plockat upp från oss. Vi vill ha ett bättre avtal för natt- eller rotationsarbete än vi har idag. För det är det som sliter på medlemmarna.

Vårdförbundets förslag om en satsning på bemanningspoolen har inte snappats upp av politikerna. I den bemanningspool som finns idag jobbar bara en handfull sjuksköterskor kvar, vilket enligt Emma Klingvall beror på att de har för dåliga villkor. 

– De behöver konkurrenskraftiga löner i förhållande till de på hyrbolagen, eftersom jobbet är ganska likt. Det är sorgligt att den inte funkar.

Vad har du fått för reaktioner från medlemmarna på politikernas förslag?

– De tycker att det är mjäkigt och för lågt och för tunt. Det här kommer inte hjälpa. Satsa på grundlön, säger de.

En del av satsningarna som politikerna vill göra gäller undersköterskor, som går under fackförbundet Kommunals avtalsområde. Lotta Lind, huvudskyddsombud på Vrinnevisjukhuset för Kommunal, säger att det är svårt att kommentera åtgärdsförslagen i nuläget.

– Vi har inte fått det presenterat för oss exakt vad det innebär, säger hon.

Ett av förslagen handlar om att införa utbildningstjänster till specialistundersköterska, i likhet med det som finns för sjuksköterskor idag. Hon tycker att det är bra att regionen satsar på fler specialistutbildningar för undersköterskor men säger också att det inte kommer att lösa den akuta bristen på kompetens inom akutsjukvården. Det Kommunal har föreslagit är ett introduktionsprogram för de som kommer nya till yrket inom sjukvården. Många kommer från kommun eller privata arbetsgivare men har ingen erfarenhet av akutsjukvård. 

– De som anställs idag ges inte rätt förutsättningar när de börjar, och de som är erfarna orkar inte riktigt med att lära upp dem efter pandemin då det varit ständig brist på personal.

– De som kommer nya kan man inte bara släppa vind för våg.

Förslagen i korthet

Arbetstidsmodeller med enbart natt- eller helgtjänstgöring med arbetstidsförkortning.

Erfarenhetstillägg som riktas till sjuksköterskor i dygnetruntverksamhet som jobbat länge. 

2 000 kronor mer i lön till de som utbildar sig till specialistundersköterskor. Man ska kunna utbilda sig med bibehållen lön.

Generationsväxling, där man i slutet av sitt yrkesliv erbjuds att vara kvar och jobba 80 procent med 90 procents lön och 100 procents pensionsavsättning. Under tiden är man mentor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!