Skyddsjakten efter den varg från Fågelmossens revir som vid tre tillfällen angripit får i närheten av Tjällmo och Godegård avslutades den 21 juli. "Ingen varg har fällts", skriver den östgötska länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Kristoffer Hellberg är tillförordnad chef på länsstyrelsens avdelning för djur, landsbygd och livsmedel. I pressmeddelandet säger han att skyddsjägarna "har lagt ned väldigt många timmar och varit ute hela nätter. (--) Vi bedömer utifrån observationer att vargarna i området har förändrat sitt rörelsemönster, vilket visar på att vi fått den effekt vi vill ha. Inga fler angrepp har skett under skyddsjaktperioden."
Vi ringer upp Fredrik Lundén som är ordförande i Jägarförbundet i Östergötland. Jägarförbundet arbetar på uppdrag av Länsstyrelsen med att upprätta en skyddsjaktsorganisation med en särskilt jaktledare och ett antal jägare runt om i länet.
– Vi handplockar lämpliga personer till skyddsjakten. Det är ett speciellt uppdrag som skiljer sig från all annan jakt, berättar Fredrik Lundén.
Han instämmer med Kristoffer Hellberg på länsstyrelsen som bedömer att vargarna i området har ändrat sitt rörelsemönster.
– Vi har lagt märke till samma sak. Vi har rört oss mycket i området och vid ett tillfälle sköts det skott mot vargen utan att djuret träffades. Vargen märker av vår närvaro och det ylas i reviret på ett sätt som det annars inte görs den här årstiden. Skyddsjakten bidrar till att göra vargen mer skygg och rädd för människor vilket är det naturliga beteendet för vargen, säger Fredrik Lundén.
Det finns nu två och ett halvt vargrevir i Östergötland. Långbogen mellan Borensberg och Finspång, Fågelmossen mellan Motala och Tjällmo och Tisaren som delas mellan kommunerna i Sydnärke och nordvästra Östergötland. Eventuellt håller det också på att etableras ett nytt revir i Söderköpingstrakten.
– Vargen breder ut sig i Östergötland och det gör det än viktigare att bedriva en rovdjursförvaltning som gör vargen mer skygg och rädd för människan. Vi från Jägarförbundet anser därför att det borde bedrivas skyddsjakt året runt. Det är inte sunt när vargen, till skillnad mot alla andra vilda djur, inte ser till att hålla långa avstånd till människor, säger Fredrik Lundén.
Den nu avslutade skyddsjakten kan komma att återupptas. "Skulle nya händelser inträffa kan ett nytt beslut bli aktuellt", skriver länsstyrelsen i sitt pressmeddelande.