Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regionen lovar korta köerna till barnpsykiatrin

Östgötska barn som mår psykiskt dåligt måste få hjälp snabbare än i dag. Det har regionledningen slagit fast.

Många unga mår dåligt i dag, men hjälpen kan dröja. Särskilt inte Östergötland där köerna är långa.

Många unga mår dåligt i dag, men hjälpen kan dröja. Särskilt inte Östergötland där köerna är långa.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Östergötland2022-05-12 18:00

Region Östergötland har fått motta kritik för att tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) varit låg under en längre tid.

I januari 2022 hade endast 33 procent väntat kortare än 30 dagar på nybesök, siffror att jämföra med 98 procent i januari 2018. När det gäller väntan på utredning och behandling var motsvarande siffra åtta procent för januari 2022, mot 15 procent för januari 2018.

– Vi ser väldigt allvarligt på problemen med tillgängligheten inom BUP och vi är fast beslutna att vända den utvecklingen, säger Kerstin Sjöberg (C) regionråd och 3:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nämnden har nu beslutat om att en åtgärdsplan ska tas fram för att öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin i Östergötland.

Oppostionen, bland annat moderater och kristdemokrater, har tidigare riktat kritik mot att regionledningen inte tagit problemen på allvar.

– Men det gör vi givetvis. Redan under pandemin tog vi fram analyser månadsvis och under hösten såg vi en förbättrad tillgänglighet i vården. Jag skulle säga att vi följer den här frågan väldigt noga, sa regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i en intervju med Folkbladet.

 Orsakerna till den låga tillgängligheten är flera och skiljer sig delvis mellan de olika verksamheterna i länet.

– Viktigt är också att utveckla ”En väg in” för barn- och ungdomshälsorna och BUP tillsammans. Tidiga insatser tillsammans med skolor och elevhälsor och civilsamhälle är också angeläget, slutar Kerstin Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!