Region Östergötland har fått motta kritik för att tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) varit låg under en längre tid.
I januari 2022 hade endast 33 procent väntat kortare än 30 dagar på nybesök, siffror att jämföra med 98 procent i januari 2018. När det gäller väntan på utredning och behandling var motsvarande siffra åtta procent för januari 2022, mot 15 procent för januari 2018.
– Vi ser väldigt allvarligt på problemen med tillgängligheten inom BUP och vi är fast beslutna att vända den utvecklingen, säger Kerstin Sjöberg (C) regionråd och 3:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Nämnden har nu beslutat om att en åtgärdsplan ska tas fram för att öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin i Östergötland.
Oppostionen, bland annat moderater och kristdemokrater, har tidigare riktat kritik mot att regionledningen inte tagit problemen på allvar.
– Men det gör vi givetvis. Redan under pandemin tog vi fram analyser månadsvis och under hösten såg vi en förbättrad tillgänglighet i vården. Jag skulle säga att vi följer den här frågan väldigt noga, sa regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i en intervju med Folkbladet.
Orsakerna till den låga tillgängligheten är flera och skiljer sig delvis mellan de olika verksamheterna i länet.
– Viktigt är också att utveckla ”En väg in” för barn- och ungdomshälsorna och BUP tillsammans. Tidiga insatser tillsammans med skolor och elevhälsor och civilsamhälle är också angeläget, slutar Kerstin Sjöberg.