Region Östergötland får endast 4,4 miljoner kronor av regeringens så kallade Kömiljard, som syftar till att korta vårdköerna inom landets regioner.
Det kunde ha blivit 11 miljoner kronor om Östergötland uppfyllt fler mål vad gäller tillgängligheten till vård. Av nio mätetal lyckades östgötarna på en punkt – och delvis på en annan.
– Självklart är det alltid bra att regionen får pengar från staten men viktigast är att patienterna får vård i tid, säger Kaisa Karro.
Det har dock inte patienterna fått. Under februari fick 46 procent av alla patienter vänta längre än 90 dagar på operation i Östergötland och kritiken har inte låtit vänta på sig.
Exempelvis menar moderater och kristdemokrater att regionledningen inte tar problematiken på allvar.
– Men det gör vi givetvis, säger Karro. Redan under pandemin tog vi fram analyser månadsvis och under hösten såg vi en förbättrad tillgänglighet i vården. Jag skulle säga att vi följer den här frågan väldigt noga.
Kaisa Karro pekar bland annat på att regionen nyligen beslutat om ett paket värt 60 miljoner kronor för kompetenshöjning.
Lena Käcker Johansson (KD), som är ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, anser att situationen inom Barn- och ungdomspsykiatrin är "förfärlig".
– Det är vi inte nöjda med, det är absolut inte bra att köerna ser ut som de gör och vi jobbar med flera insatser för att komma till rätta med problemen, bland annat genom att anställa fler PTP-psykologer, slutar Kaisa Karro.