Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ökar viltolyckorna dramatiskt i Östergötland

Nu börjar den – säsongen för viltolyckor. Oktober och november är de i särklass mest drabbade månaderna på året.

Se upp för vilt! De närmaste månaderna sker de flesta viltolyckorna i Östergötland.

Se upp för vilt! De närmaste månaderna sker de flesta viltolyckorna i Östergötland.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Östergötland2023-09-30 11:00

Ungefär 30 bilister per dag kommer att råka ut för olyckor med rådjur, älg, vildsvin och annan vilt i Östergötlands län de närmaste månaderna, visar statistik.

– Efter en period med sjunkande siffror under pandemiåren har olyckorna ökat igen, säger P-A Eriksson, länsansvarig polis i Nationella Viltolycksrådet Östergötland.

Svenskarna har helt enkelt börjat resa mer inom landet. Fler bilar på vägarna betyder fler kollisioner med vilt.

I Östergötland är det rådjur som ligger bakom en majoritet av olyckorna. Tre av fem olyckor sker i kollision med just rådjur. Samtidigt har olyckorna med älg minskat, säkert beroende på att stammen minskat de senaste åren.

– Men vi har också sett en ökning av dovhjortar i statistiken, fortsätter P-A Eriksson.

I december förra året gjorde Folkbladet ett reportage om ett projekt utanför Norrköping med syfte att få ned olyckstalet på en olycksdrabbad sträcka.

Det gällde av- och påfarten vid Åby längs E4 nära Ingelsta. Där rensade man bort en stor mängd sly för att, dels förbättra sikten för bilisterna, men också för att minimera tillgången till mat för djuren som brukar uppehålla sig där.

– Jag tycker att det blev lyckat. Olyckstalen minskade just där.

Om man ändå är på väg att kollidera med vilt finns det saker man kan tänka på:

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bara bromsa i första hand och försöka undvika att styra undan. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och i värsta fall krockar med mötande trafik. När det gäller älg brukar vi rekommendera att försöka väja, men om du inte hinner så bör du sikta baktill på älgen vid en kollision, för att den delen är lättast och det är mindre risk för att älgen landar på bilen, säger Johan Granholm, motorexpert på If. 

I Östergötland är Linköpings kommun överrepresenterat i olycksstatistiken. I Folkbladets upptagningsområde är det framför allt länsväg 215 mellan Finspång och Skärblacka som är extra hårt drabbad.

I tisdags var P-A i Mirum galleria i Norrköping och informerade om viltolyckor.

– Det var jättespännande att tala med folk, många därute är kanske inte vana vid vilt och många hade frågor.

 Han talade bland annat om att risken att stöta på vilt är störst i gryning och skymning. Det är då som de flesta djuren letar föda och förflyttar sig över större områden. Det är därför viktigt att hålla extra uppsikt längs vägkanterna och anpassa hastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!