Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här inträffar flest viltolyckor i vårt område

Området vid E4 norr om Norrköping är en av regionens mest olycksdrabbade. Här stortrivs vilda djur som inte sällan ger sig ut på vägbanan bland trafikanterna.

Per-Anders Eriksson.

Per-Anders Eriksson.

Foto: Pär Andersson

Norrköpings kommun2022-12-03 19:00

– Området sticker ut, berättar Per Anders Eriksson, länsansvarig polis i NVR, det nationella viltolycksrådet.

Inte nog med att skogsdungen avgränsas genom dubbla av- och påfarter till E4 eller mot Åby.

– Vi har Bråviken på ena sidan, vi har grödor, vi har skog. Klart att djuren drar sig hit för mat och vatten. 

I dungen fanns även gott om sly, skott och till och med fruktträd. I alla fall såg det ut så innan Holmens skogsmaskiner satte igång att gallra. 

När Folkbladet besöker platsen har sikten genom området förbättrats avsevärt.

– Jag är imponerad över hur snabbt det här har gått. Vi började titta på denna "hotspot" för viltolyckor i maj och nu ser arbetet ut att bli klart innan jul, säger Per-Anders Eriksson vidare.

Genom att ta bort träd och sly vill man ge trafikanterna bättre möjlighet att scanna av det olycksdrabbade området. Man hoppas dessutom att dungen ska bli mindre attraktiv för rådjur, vildsvin och älg.

– Några garantier finns inte, men vi hoppas och tror att det här ska leda till färre viltolyckor. Vad jag vet så har inget liknande gjorts tidigare, detta är ett pilotprojekt, säger P-A.

Under 2021 så har mellan 15 och 20 rapporterade viltolyckor inträffat längs den ganska korta sträckan. Incidenterna innebär lidande för människor och djur och kostar dessutom samhället stora pengar varje år.

– Vi kallar platsen för "torget" eftersom det är så stort och öppet överallt med alla påfarter. En timmes stillestånd på E4 kostar mellan 50-100 000 kronor i timmen. Det handlar bland annat om försenade transporter och folk som inte kommer till sina arbeten i tid. Men det är ju en prislapp som ingen brukar se, säger Hans Werthén, som är Norrköpings kommuns representant i gruppen som också består av jägarna Christian Nossbring och Mats Ekeberg, samt trafikverkets Göran Sievert.

Platsen norr om Norrköping identifierades genom Trafikverkets kartor över viltolyckor som finns tillgängliga på nätet men för jägarna Christian Nossbring och Mats Ekeberg är området ökänt sedan många år.

De har vid ett otal tillfällen fått rycka ut för eftersök på skadade djur.

– Området är väldigt komplext, definitivt det värsta här omkring. Det är inte alltid säkert att man kan skjuta även om man hittar det skadade djuret. Dessutom har trafikanterna noll respekt för vårt arbete, säger Mats.

Karta: Jursla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!