För 20:e året i rad öppnas Arkö båk upp för nyfikna som vill ta en närmare titt på den ståtliga konstruktionen i trä och eternit vid den östgötska skärgården.
Den 20 meter höga båken har fungerat som ett riktmärke för sjöfarare ända sedan 1791 då den första, enkla fyrliknande skapelsen restes på den höga klippan vid vattnet.
– Men då handlade det inledningsvis om en hög stolpe med en uppochnedvänd tunna i toppen, berättar Anders Ek från Arkö Båks Vänner.
Därefter har sjömärket byggts på i olika etapper genom åren och den återinvigdes under pompa och ståt 2009.
Den fyrliknande skapelsen är den enda kvarvarande i sitt slag i Östergötland. Däremot finns det en del mindre varianter som lyckats överleva tidens tand.
– Det var väldigt nära att Arkö båk revs helt och hållet. 2004 ansökte dåvarande ägaren, Sjöfartsverket, om rivning. Den lyckades vi stoppa och sedan har den restaurerats till nuvarande skick, fortsätter Anders Ek som hoppas att många passar på att besöka båken under fyrdagarna 20-21 augusti.
Detta är en av sammanlagt 55 svenska fyrar som öppnar upp för allmänheten den här helgen.
Båken i Arkö byggnadsminnesförklarades så sent som i december förra året och är omsjungen av Evert Taube. Den 25 augusti kommer den att minnesmärkas under en ceremoni i skärgården.
Till sist: Vad är skillnaden mellan en fyr och båk?
– En båk har inget fyrhus i toppen, slutar Anders Ek från föreningen Arkö Båks Vänner.