Arkö båk ett välbevarat sjömärke som har hjälpt sjöfarare sedan 1800-talet. Träbyggnaden är 20 meter hög och reser sig mäktigt på Österängsberget. Genom åren har den bebotts av spanande soldater under andra världskriget och haft besök av kompositören och författaren Evert Taube. Men så småningom förlorade den i betydelse och fick stå och förfalla. För 16 år sen sa Sjöfartsverket att de ville riva den. Det fick dock många skärgårdsbor och andra intresserade av hembygdshistoria att reagera, och 2005 bildades Arkö Båks Vänner. Föreningen äger båken sen dess och det är också de som väckte frågan om byggnadsminnesförklaring år 2009.
Nu har länsstyrelsen beslutat att det blir så.
– Det känns jättebra, vi är så glada, säger Ewa Wahren, som fick mängder att glada telefonsamtal sen nyheten kommit ut.
Kommer ni att fira på något sätt?
– Vi har inte pratat om det än, det är ju corona och svårt att träffas nu. Vi ska ta upp det på årsmötet som blir framåt våren. Men vi hoppas kunna uppmärksamma det, antingen på Båkens dag i sommar, eller tidigare.
Att något byggnadsminnesförklaras i länet sker inte jätteofta. Det är första gången sedan 2014 som länsstyrelsen fattar beslut om ett nytt byggnadsminne.
– Det känns mycket bra att skydda Arkö båk för framtida generationer. Byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde och en byggnadsminnesförklaring är därmed väl motiverad. Båken är ett viktigt landmärke för dagens fritidsseglare och en viktig del i berättelsen om sjöfarten utmed den svenska kusten, säger Ann Holmlid, länsråd, i ett pressmeddelande.
Arkö båk blir den femte båken i Sverige som byggnadsminnesförklaras och är den enda bevarade båken av sitt slag i länet. Under de två världskrigen användes den exempelvis för bevakning av farleden och fungerade då som en signalstation. Bevakning skedde dygnet runt och på båkens väggar finns klotter, bland annat av soldater, med namn, initialer och årtal. Båken har också lockat till sig besökare av det kända slaget. Kompositören och författaren Evert Taube beskriver utsikten från de små fönsteröppningarna och de många inristningarna i sin bok På kryss med Eleonor.
Att Arkö båk nu skyddas som byggnadsminne innebär att den inte får rivas, flyttas eller byggas om, byggas till eller på annat sätt förändras utvändigt.