Under två månader kommer receptionen för ekonomiskt bistånd på Tegelängsgatan att hålla stängt under förmiddagarna mellan klockan 8 och 12. Då kommer det endast vara öppet fyra timmar på eftermiddagen. Anledningen uppges vara en effektivisering av organisationen.
– Sitter man inte i luckan kan man arbeta med något annat, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
– Det är inte så väldigt mycket personer som kommer på förmiddagen, menar Åsa Esaiasson, ekonomi- och verksamhetschef för administrationen på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret
– Och efter de här två månaderna kommer vi göra en utvärdering.
Testet med halvdagar för receptionen ska pågå under två månader. Samtidigt inför kontoret en mer restriktiv bedömning gällande ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag). Norrköping är den kommun i länet som har flest personer med ekonomiskt bistånd – 2019 betalades drygt 266 miljoner kronor ut. Nämnden behöver minska den kostnaden med 14 miljoner och har därför beslutat om nya riktlinjer. Tydligare krav på biståndstagarna och sänkta normer för godtagbar boendekostnad och kostnad för tillfälligt boende införs. Eva-Britt Sjöberg vill understryka att kontoret samtidigt förändrat sitt arbetssätt och att man bland annat satsar på fler personliga möten.
– Hälften av våra klienter får bidrag på grund av arbetslöshet. Därför ska man när man söker ekonomiskt bistånd snabbt få möta en arbetskonsulent, säger hon.
Är det inte extra viktigt att receptionen är öppen nu i och med förändringarna?
– Det finns så många sätt att nå oss på. Även om man minskar tiden från heldag till halvdag tror vi att man hinner träffa alla som har behov av det, säger Eva-Britt Sjöberg.
I Norrköping hade under 2019 drygt 4 200 personer ekonomiskt bistånd. De flesta är ensamstående män utan barn. Runt 1 500 är barnfamiljer. De vanligaste orsakerna till svårigheterna att klara sin ekonomi är arbetslöshet, sociala problem och inte sällan olika former av ohälsa.
Slår in detta mot samhällets allra svagaste?
– Det är klart att vid förändringar kan det alltid vara enskilda som upplever att de kommer i kläm. Men då får vi se till att öka stödet i form av insatser och inte i kronor, säger Eva-Britt Sjöberg.