Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har genomfört ett omfattande arbete med att se över hur kommunen kan förbättra möjligheterna för de som står utanför arbetsmarknaden.
Målet är att få fler i egen försörjning och skära ner på det ekonomiska biståndet.
Nämnden har tuffa sparkrav på sig och behöver minska utbetalningarna med 14 miljoner kronor nästa år.
– Norrköping ligger högt jämfört med andra kommuner när det gäller ekonomiskt bistånd. Det har länge funnits ett behov av att se över hur vi arbetar med de här frågorna men i och med den ekonomiska situationen har det här blivit ännu viktigare, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Nämnden har tagit fram nya riktlinjer för vad som krävs för att få ekonomiskt bistånd.
Det ställs tydligare krav på biståndstagarna, vad som förväntas av dem för att de ska få bistånd.
De har även sänkt normerna för godtagbar kostnad för tillfälligt boende och för godtagbar boendekostnad.
– Vi vet att det finns en svart marknad. Man kan definitivt bo i andrahand men då ska hyresvärden godkänna det. Vi vill inte att personer i nöd ska vara en inkomstkälla för skurkar, säger Eva-Britt.
De inför också krav på studerande på grundläggande nivå att ta studielån och överlag kommer det att bli en mer restriktiv bedömning gällande ekonomiskt bistånd.
– Tidigare har vi haft ett rätt generöst system här i Norrköping men den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör och vi behöver se över vilka besparingar vi kan göra. För att motiveras till egen försörjning kan inte bidraget vara alltför frikostigt utan vi tänker att bidraget ska vara något man har medan man är i en nöjdsituation en kortare tid och det är viktigt att man sänder de signalerna också, säger Pär Österlund (M), andre vice ordförande.
För att hjälpa människor att börja tjäna pengar på egen hand har arbetsmarknadskontoret förändrat sitt arbetssätt och sin organisation. Arbetskonsulenter och socialsekreterare arbetar nu tillsammans för att hjälpa klienter och man satsar bland annat på fler personliga möten.
– Det blir mer ett individfokus. Att vi utgår mer ifrån varje individ som kommer dit så att de snabbt kan se vilka insatser de kan ta del av. På det här sättet tror vi att vi ska förhindra långvarigt biståndsberoende, säger Senad Mutic (S), vice ordförande.