Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nämnden: Friskolan kan påverka befintliga skolor

Utbildningsnämnden menar att en friskola i Mamregården skulle kunna påverka de skolor i området där kommunen storsatsat.

En friskola i Mamregården i Hageby skulle kunna leda till tomma platser i skolor i området där kommunen storsatsat, menar utbildningsnämnden. Moderaterna i nämnden var mer positiva till etableringen.

En friskola i Mamregården i Hageby skulle kunna leda till tomma platser i skolor i området där kommunen storsatsat, menar utbildningsnämnden. Moderaterna i nämnden var mer positiva till etableringen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2020-04-16 16:00

Som Folkbladet berättat vill Stiftelsen Agape, med Johannessskolan intill SMHI, starta en kristen friskola i Mamregården vid, och i samarbete med, syriskortodoxa S:t Gabriels kyrka i Hageby.

Utbildningsnämnden har nu beslutat om ett yttrande till Skolinspektionen, den statliga myndighet som godkänner huvudmän för fristående grundskolor. 

Ett villkor för att Skolinspektionen ska godkänna en ny friskola är att utbildningen inte innebär negativa följder den utbildning som anordnas av kommunen.

– Vi ska inte uttala oss om vi är för eller emot friskolor, eller för eller emot en viss sorts friskola, utan vi ska svara på de här frågorna som Skolinspektionen vill att vi ska svara på, för det är Skolinspektionen sedan som bestämmer, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Negativa följder kan vara bestående kostnadsökningar för kommunen. Kommunen ska skicka med hur många skolor som redan finns i området.

– Vi ska bara yttra oss om hur det påverkar huvudmannen, kommunen, och där svarar vi att i just det här området har vi gjort väldigt mycket satsningar, så går det väldigt mycket elever från en skola till en annan så kan det påverka, säger Kikki Liljeblad.

Kikki Liljeblad yrkade på att nämnden skulle gå på utbildningskontorets förslag, vilket innebär att skicka med att kommunen nyligen gjort omfattande investeringar för att möta behovet av skolplatser i Hageby och Navestad, på Vrinneviskolan och Söderporten och att ytterligare en skola i området kan leda till ekonomiska konsekvenser för kommunen utifrån att platser i nuvarande verksamhet kan stå tomma. 

Hon fick med sig alla utom Moderaterna på det. De reserverade sig och ville ha tillägget att då ansökan gäller en skola med tydlig profil så kommer påverkan i elevunderlaget sannolikt inte endast gälla närområdet. 

Då man ser det så är det långsiktigt hanterbart, menar Moderaterna, som inte ser några påtagliga negativa följder, utan tyckte att nämnden skulle vara positiv till etableringen.

Diskussionen om religiösa friskolor eller inte kommer inte in när det gäller ett yttrande till Skolinspektionen.

– Det är tillåtet i Sverige med religiösa friskolor, det är inte det som Skolinspektionen är intresserad av att veta. Sedan finns det olika åsikter om det i nämnden, från tillåta till inte alls, men det får man driva i sitt parti, säger Kikki Liljeblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!