Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mamregården i Hageby kan bli en kristen friskola

Stiftelsen Agape vill starta en kristen friskola i Mamregården i Hageby.

Stiftelsen Agape vill öppna skola i Mamre gård, även kallad Mamregården, i Hageby, och då hyra huset av S:t Gabriel församling.

Stiftelsen Agape vill öppna skola i Mamre gård, även kallad Mamregården, i Hageby, och då hyra huset av S:t Gabriel församling.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2020-04-14 06:45

Skolinspektionen, den myndighet som godkänner huvudmän för fristående grundskolor, har begärt ett yttrande från utbildningsnämnden i Norrköping. Ärendet ska upp för diskussion i nämnden den 15 april. 

Stiftelsen Agape Norrköping, som sedan tidigare driver Johannesskolan F-9, i gamla SVT-huset vid SMHI, och förskolan Vindruvan, vill utöka med verksamhet i ytterligare en lokal: Johannesskolan/Mamreskolan i Hageby, för förskoleklass, grundskola upp till årskurs fem, och fritidshem. 

Lokalen är belägen i området Hageby/Navestad och är sedan tidigare bekant under namnet Mamregården, eller Mamre gård.

Ansökan gäller från och med läsåret 2021/22 och huvudmannen planerar för 144 platser när skolan är fullt utbyggd, vilket den beräknas vara redan vid start.

Det är den syriskortodoxa församlingen S:t Gabriel som äger huset. De hade tidigare gudstjänster här, men har nu byggt en kyrka bredvid.

– Då kan Mamregården återigen bli skola, som den varit förr i tiden, säger Jan Rosman, skolchef på Johannesskolan.

Tanken är att hyra huset av S:t Gabriel, och att samarbeta med dem, säger Rosman, som också är vice ordförande i Norrköpings kristna råd.

Varför vill ni starta i Hageby?

– Behovet är stort av en utbildning på kristen grund. Det är en stor efterfrågan från familjer som bor i det området. Det finns ju två ganska stora syriskortodoxa församlingar där, både S:t Kyriakos och S:t Gabriel, samtidigt som det finns andra församlingar som också är intresserade.

Rosman betonar att även de med muslimsk tro och utan tro är välkomna. 

Det pågår en diskussion i Sverige om religiösa friskolor, men Rosman är optimistisk:

– Vi känner medvind från ganska många, dels föräldrar som gärna vill det här, men också från en hel del lokalpolitiker, som tycker att vi är bra.

– I grunden vill jag göra det här för integrationens skull. De som kommit som nyanlända från Syrien till exempel, behöver vägledning till integration i det svenska samhället, och då står vi där som svenska kristna människor och på en gemensam grund kan vi lyckas väldigt väl med integrationen, som vi har gjort på Johannesskolan. Vi vill göra samma sak i södra Norrköping.

I en lägesbeskrivning från tjänstemannahåll framhålls det att kommunen nyligen gjort stora investeringar för att möta behovet av skolplatser i området Hageby/Navestad, på Vrinneviskolan och Söderporten, och att ytterligare en skola i närområdet kan leda till tomma platser i nuvarande verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!