Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elprischocken har lagt sig – för tillfället

Elprischocken kom av sig. Efter en tid av fallande energipriser finns det nu flera positiva tecken för hushåll och företag.

Per Sjöström,  energirådgivare hos Norrköpings kommun.

Per Sjöström, energirådgivare hos Norrköpings kommun.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköpings kommun2022-11-15 06:59

Så sent som i augusti kostade varje kilowattimme tre kronor i södra Sverige. Men nu, i oktober, hade snittkostnaden kommit ner till cirka 80 öre. Det var till och med lägre än under samma månad förra året.

Snart halvvägs in i november ligger snittpriset på runt 40–45 öre/kWh i Sydsverige (elområde 4), och i Östergötland (område 3) är priset ännu lite lägre.

Något som Per Sjöström, energirådgivare på Norrköpings kommun märkt av.

Telefonen som gick varm i somras har kylts av precis som de brinnande fakturorna från elbolagen.

– Ja, det är en enorm skillnad. I två månader var det närmast kaos, massor av människor hörde av sig och var oroliga. Sedan dippade priserna och färre hörde av sig.

Den befarade prischocken har helt enkelt kommit av sig.

På Nasdaqs framtidsmarknad, kontrakt för elleverans i december, kostar nu elen lite drygt 1,50 kronor/kWh. För en månad sedan var den siffran dubbelt så hög, skriver TT.

– Det här kommer ge nödvändig andrum för många som vill installera solceller eller bergvärmepumpar i sina hushåll. Här råder det ju numera materialbrist och kanske ett halvårs väntan för beställaren, säger Per Sjöström.

Anledningen till de sjunkande elpriserna är enligt experterna flera.

Mildvädret, blåsten och den senaste tidens regnande i Norge har gjort sitt. 

En annan avgörande faktor är att gaspriserna fallit tillbaka kraftfullt. Anledningen är att det numera finns gott om fyllda gaslager. Just nu är det till och med svårt att ta emot all gas som flödar in till Europa. Och då har Ryssland ändå fortsatt strypa leveranserna till väst.

Pristendensen är densamma för resten av vintern, om än på högre nivåer, med halverade priser för kontrakt första kvartalet jämfört med skräcksiffrorna på runt fem kronor kWh i Sverige tidigare i höstas, rapporterar TT.

För många östgötar kan vintern ändå bli tuff. Stora 1970-talshus är ofta energitjuvar och inte sällan förbrukas många kilowattimmar.

– I exempelvis Kättsäter och Skarphagen finns det många såna här hus, som ju är som de är. Många gånger finns det inte så mycket att göra. Likaså har vi stora suterränghus i bland annat Åby och Jursla som kostar att värma upp, säger Per Sjöström.

När Folkbladets intervjuade Per i slutet av augusti rekommenderade han elkunder att teckna rörliga avtal.

Ett råd han inte har behövt ångra med tanke på prisutvecklingen på den europeiska elmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!