Spotpriset på elbörsen Nordpool, som styrs av tillgång och efterfrågan, gick under onsdagen upp till rekordhöga 5,77 kronor för en kilowattimme i landets sydligaste elområde. I vårt område gick spotpriset under dagen upp till 3,79 kronor per kilowattimme. Då ingår ändå inte kostnaden för elcertifikat, energiskatt, moms, påslag och elnätskostnader. Många faktorer påverkar elpriset, att det oljeeldade Karlshamnsverket nu har satts igång är ett.
– Det är det dyraste produktionssättet som sätter priset, säger Per Sjöström, energirådgivare i Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik.
Elpriset har som bekant legat högt en tid.
– Jag har märkt av en tydlig ökning av antalet samtal sen i början av augusti, framför allt från småhusägare. Augusti är en månad då det brukar vara lite samtal egentligen, säger han.
Vilken är den vanligaste frågan?
– Den handlar om solceller, om de kan ha solceller på sitt tak. Jag gör hembesök där vi pratar om ifall det skulle passa på deras hus. Fråga nummer två handlar om värmesystem, om man ska byta ut sin värmepanna. Det är inte lätt att veta hur man ligger till, men vid ett hembesök kan vi prata generellt och jag kan säga om man ligger lågt eller högt i förhållande till liknande hus i området.
Något som många också funderar på just nu är vilket avtal man ska välja hos sitt elbolag. Ska man ha fast eller rörligt pris? Per Sjöström tycker att det är en jättesvår fråga att råda i.
– Tidigare har jag alltid rått om ett fast avtal, det var ända fram till november, december förra året. Nu känns det som att det rätta är att ligga kvar på rörligt om man har det.
– Jag kan bli halshuggen i vinter för att jag säger det, men man kan ju hoppas det blir bättre!
Sen några månader tillbaka kan man också välja att ha timpris i sitt avtal, vilket innebär att du betalar det spotpris på elen som är satt under den givna timmen. Det gör det möjligt att planera sin elanvändning och lägga konsumtionen på dygnets billigare timmar.
– Vissa tider är det ju betydligt billigare men då måste man vara på alerten och köra diskmaskin och tvättmaskin på natten, eller i alla fall inte mellan fyra och sju på kvällen, säger Per Sjöström.
Man ska vara beredd på att det kräver mycket engagemang av dig som konsument.
– Det beror mycket på hur man jobbar och lever, för de flesta passar det nog inte skulle jag säga.
Vad är ditt bästa råd för att få ner elkostnaderna i vinter?
– Att se över sin vindsisolering. Det ska vara ett lager av 30-40 centimeter tjock isolering. Stick ner en linjal och känn efter så att det är ett relativt jämt lager. Det är en kostnadseffektiv åtgärd.
Ett annat tips är att frosta av frysen. Ju mer is desto mer energi drar den.
– Efter den här varma sommaren gissar jag att det finns ett rätt tjockt lager is i de flesta frysar i Östergötland.
Han tycker också att man ska undvika att köra torktumlaren om det är varmt och man har möjlighet att hänga tvätten ute.
– Det är ju lite slitigt men när det finns pengar att tjäna så får man vara lite flitig. Motivationen borde öka att göra de här gamla husmorstipsen.
Ett besök av energirådgivaren är gratis och finansieras genom pengar från Energimyndigheten. Per Sjöström tror inte att så många känner till att tjänsten finns.
– Om alla visste om det skulle jag ha väldigt många fler samtal.