SD vill avskaffa varvade listorna

"Jag tycker den som har något att säga ska få ordet". Det säger Clara Aranda (SD), som är mycket kritisk till de varvade talarlistorna i regionfullmäktige.

10 februari 2018 07:00

Som Folkbladet kunde berätta i fredagens tidning kommer talarstolen intas av varannan man varannan kvinna på onsdagens regionfullmäktigemöte. Ett beslut som fattades i höstas när regionen undertecknade en EU-deklaration, CEMR, som handlar om att förbättra jämställdheten i organisationen. Ett sätt är att använda så kallade varvade talarlistor.

Läs mer:Ny talarordning i fullmäktige. "Känns som 1900-tal".

Men inte alla är med på noterna. Moderaten Marie Morell tycker att man "skjuter över målet" och är av uppfattningen att det faktiskt inte finns några jämställdhetsproblem i fullmäktige.

– Då tycker jag att det är ett större problem, ur ett demokratiskt perspektiv, att vi heltidspolitiker pratar mer än fritidspolitiker, sade hon i fredagens tidning.

Mats Johansson (S) ser heller inte att det finns något större problem. Men:

– Jag går in i det här med öppet sinnelag och sedan får vi se vad vi får för resultat.

Sverigedemokraterna är det parti som protesterat mest. Redan när beslutet fattades i höstas reserverade partiet sig.

– Det finns inget behov av det här. Alla har redan samma möjlighet att begära ordet, säger Clara Aranda (SD), ledamot i regionfullmäktige och regionstyrelsen.

Men gör alla det då?

– Nu har vi inte fört statistik, men jag har inte hört några större skillnader. Det viktiga är att den som har något att säga får ordet, inte vilket kön den har. Jag vill inte få ordet bara för att jag är kvinna, säger hon och menar att man genom att göra på det här sättet i stället "skapar ett problem".

Clara Aranda ska lämna in en motion om att avskaffa arbetsordningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson