SD kan vänta ett halvår på tiggeritillstånd

Sex månader kan Sverigedemokraterna tänka sig vänta med att införa krav på tiggeritillstånd i Norrköping. Målet är att människor ska få det bättre – och oppositionsråd Sandra Karlsson (SD) är inte främmande för att driva partiets nationella linje om ett nationellt tiggeriförbud även i Norrköping.

13 augusti 2019 19:00

Under måndagens informations-kommunstyrelsemöte diskuterades bland annat Sverigedemokraternas motion om krav på tillstånd för att få tigga i Norrköping.

Detta berättade vi om i gårdagens tidning och där beskrev kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist att han och Kvartetten – mycket ovanligt – kan tänka sig att ställa sig bakom SD-motionen.

– Vi har försökt hjälpa de här individerna, bland annat med stöd av socialtjänstlagen. Men det är svårt eftersom vi inte vet vilka de är, sade han då.

Läs mer:Snart kan det krävas tillstånd att tigga i Norrköping.

Följer man exemplet i Eskilstuna, som införde krav på "passiv penninginsamling" den första augusti, måste nämligen de som ansöker visa upp giltig legitimation och adressuppgifter. På så sätt menar Lars Stjernkvist att kommunen kommer att få kontroll på vilka individerna är  – och om det behövs sätta press på deras hemkommuner. Han betonade att man vill avvakta och se hur kravet faller ut i Eskilstuna innan något införs här i Norrköping.

Oppositionsråd Sandra Karlsson (SD) tycker också att det är bra att Norrköping inte är först ut och även hon är nyfiken på hur situationen kommer att se ut i Eskilstuna framöver. Hon tänker dock att det kan bli så att det bara de som är organiserade som kommer att kunna ansöka, eftersom det kostar 250 kronor.

– Den motivering Lars har är att det är bra att de registreras, för att kunna hjälpa dem. Men det vet vi ju egentligen inte. Det här är i många fall organiserad brottslighet och kanske är det bara de som har råd att betala? Frågan är om det kommer att bli bättre för dem som redan är så extremt utsatta?, säger hon.

På frågan vad hon och SD menar med att de "här människorna får det bättre", svarar hon:

– Att de här människorna som i dag tigger kommer undan det. Att de får boende, utbildning, jobb, ja ett drägligt liv. Vårt partis nationella riktlinje är att vi vill ha ett tiggeriförbud.

Motionen som skrevs av Sverigedemokrater för ett år sedan handlar om att det ska krävas ett tillstånd för att tigga i Norrköping. Då fanns inget stöd för ett tiggeriförbud i lagstiftningen. I dag är det annorlunda och fyra kommuner, Vellinge, Staffanstorp, Katrineholm och Bromölla, har infört ett tiggeriförbud.

Om SD:s motion skrivits i dag hade den kanske formulerats annorlunda, menar Sandra Karlsson.

– Jag var inte med och diskuterade det, så jag vet faktiskt inte, men det är möjligt.

Men vill SD ha tiggeriförbud i Norrköping?

– Det är svårt att säga. Vi har inte haft uppe den frågan på något möte än. Men det är ingen omöjlighet, säger Sandra Karlsson.

På kommunstyrelsemötet i måndags ska församlingen, enligt Sandra Karlsson, ha diskuterat att vänta sex månader och utvärdera Eskilstunamodellen innan ett eventuellt krav på tiggeritillstånd införs här.

– Det låter rimligt. Då har det gått en vinter och vi vet om det blivit färre som tigger i Eskilstuna, säger Sandra Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson