Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snart kan tiggarna få söka tillstånd

Lars Stjernkvist (S) är inte helt främmande till att införa krav på tillstånd för att tigga i Norrköping. Tvärtom menar han att det skulle kunna vara ett sätt att hjälpa människorna.




Lars Stjernkvist (S)., kommunstyrelsens ordförande, säger att tillståndet i första hand är till för att få kontroll på vilka människorna som tigger är.

Lars Stjernkvist (S)., kommunstyrelsens ordförande, säger att tillståndet i första hand är till för att få kontroll på vilka människorna som tigger är.

Foto: Susanna Beskow Norgren

POLITIK2019-08-12 16:15

Den första augusti infördes krav på tiggeritillstånd, eller "passiv penninginsamling" på vissa platser i Eskilstuna. Det är den första kommunen i landet som inför det kravet och utan tillstånd är det i dagsläget alltså förbjudet att tigga på vissa uttalade platser i Eskilstuna.

För ett år sedan författade Sverigedemokraten Markus Wiechel en motion där han efterlyste just ett sådant krav på tillstånd för att få tigga i Norrköping. Och på gårdagens informations-kommunstyrelsemöte togs motionen upp. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist tycker att ett krav på tillstånd kan vara bra.

– Vi har försökt hjälpa de här individerna, bland annat med stöd av socialtjänstlagen. Men det är svårt eftersom vi inte vet vilka de är, säger han och lyfter fram det som Eskilstuna nu gjort.

Genom att alla som vill tigga måste fylla i en anmälan där bland annat legitimation och bostadsadress är ett krav, får kommunen koll på vilka personerna är och var de bor.

– På så sätt får man veta vilka personerna är och är det så att de far illa så kan vi sätta press på deras hemkommuner, säger Lars Stjernkvist.

Vad säger du till de som tycker att Socialdemokraterna vänder redan utsatta människor ryggen genom att införa det här?

– Jag ser det tvärtom: De som lämnar de här människorna i sticket är de som accepterar att de sitter där, eller de som vill förbjuda tiggeriet. Vi vill hjälpa de här människorna.

Motionen ska upp till beslut i kommunstyrelsen i september och sedan ska den även igenom fullmäktige. Om och när ett krav på tillstånd kan bli verklighet i Norrköping, kan inte Lars Stjernkvist svara på.

– Vi följer utvecklingen i Eskilstuna och ser hur det faller ut där först. Vi vet ju inte om det är några som ansöker om tillstånd där än, säger han.

Thomas Bergqvist är kommunpolis i Eskilstuna. Han berättar för Folkbladet att det sedan kravet på tillstånd infördes kommit in tio ansökningar. I Eskilstuna kostar varje ansökan 250 kronor och får man tillstånd gäller det i tre månader. Samtliga sökanden förutom en har betalat avgiften och i dag har man beviljat åtta av dem.

– En har inte betalat och en har skickats på remiss till Eskilstuna kommun, säger han.

Vad han vet har polisen skrivit fyra anmälningar då de upptäckt personer som tiggt utan tillstånd. Straffet kan bli böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!