Misstänkt tidigare bedrägeridömd

Den 22-årige Norrköpingsbon som misstänks för grova bedrägerier mot ett stort antal äldre personer är tidigare dömd för liknande brott. Den gången fick han skyddstillsyn efter att ha lurat elva personer via bluffannonser.

15 maj 2019 11:11

Folkbladet berättade häromdagen om den stora bedrägerihärvan där en 22-årig Norrköpingsbo som inom kort fyller 23 år, och ett 30-tal andra, relativt unga personer, åtalas för att ha lurat äldre personer, främst i Norrköping, på pengar med hjälp av deras bank-ID:n. Medhjäkparna misstänks ha tvättat pengar från telefonbedrägerierna.

Läs mer: Många åtalas i stor bedrägerihärva.

Det är inte är första gången Norrköpingsbon figurerar i den här typen av bedrägerisammanhang. I september 2017 dömdes han för att ha lurat elva köpare runt om i landet att betala för "bluffvaror" som han själv annonserade ut på Blocket. Åtalet den gången omfattade 14 personer men i tre fall saknades bevis varför han frikändes från annonserna som rörde en grävmaskin för 21 000 kronor, en lastmaskin för 15 000 kronor samt en järnhäst för 16 000 kronor.

Köparna "köpte" bland annat en TV, mobiltelefoner, kläder och Pokémonkort. Enligt domen i Norrköpings tingsrätt fick han den gången 72 000 kronor insatt på sitt konto.

Då dömdes han till skyddstillsyn trots att han tidigare dömts till ungdomsvård för utpressning, misshandel och övergrepp i rättsak.

– Han var vid brottstillfället bara 19-20 år gammal vid gärningarna varför straffvärdet reduceras något, resonerade Norrköpings tingsrätt i sin dom.

Vidare framgår det att den dömde bedragaren inte inställt sig till tidigare möten med frivården som han kallats till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk

Ämnen du kan följa