Många åtalas i stor bedrägerihärva

En mycket omfattande bedrägerihärva har nystats upp i länet. Ett 40-tal äldre personer framförallt i Norrköping har fått sina bankkonton länsade på stora belopp.

9 maj 2019 11:34

Fyra omfattande stämningsansökningar lämnades in till tingrätterna i Linköping och Norrköping på onsdagen och torsdagen. I samtliga åtal är det en Norrköpingsbo, född 1996, som verkar vara huvudpersonen. Han sitter sedan den 14 december förra häktad misstänkt för en rad grova och fula bedrägerier mot gamla. Ett 40-tal äldre personer, de flesta från Norrköping, har fått sina bankkonton länsade på stora summor främst under hösten och vintern 2018.

För cirka en månad sedan lämnades de tre första åtalen kring just vishing-bedrägerierna, som det kallas, in till Linköpings tingsrätt. Totalt 16 personer, män och kvinnor från övre tonåren till 30-årsåldern åtalades då för grova bedrägerier och grova penningtvättbrott. Och fler kommer säkerligen att ställas inför rätta för grova bedrägerier och grova penningtvättbrott i denna omfattande bedrägerihärva.

Läs mer: Polisens krafttag har gett resultat

I de flesta fall har bedragaren och hans medhjälpare ringt upp de gamla och uppgett att de kommer från ett telefonbolag, en bank eller liknande. Sedan har de dragit en lögn för att på så sätt få personen att logga in på banken med sitt bank-ID eller bankdosa. På så sätt har bedragarna fått kontroll över personens bankkonto och kunnat länsa det.

I ett av åtalen har 22-åringen från Norrköping lurat en Norrköpingskvinna född 1940 på 80 000 kronor. Han har skaffat fram kvinnans personuppgifter och vilket telefonbolag hon hade, ringt upp och sagt att hon betalat för mycket för sitt telefonabonnemang och att hon skulle få tillbaka pengarna. Kvinnan har tagit fram sin bankdosa för att godkänna inbetalningen varvid bedragaren har skapat ett bank-ID i hennes namn och med hjälp av detta fört över 80 000 kronor till fyra personers konton.

22-åringen och ett 30-tal personer mellan 16 och 48 år åtalas nu misstänkta för att ha bedragit och lurat till sig stora summor pengar på det här sättet. Pengarna har sedan tvättats av en rad "målvakter och penningtvättare" som nu åtalas misstänkta för bland annat penningtvättbrott.

De flesta av de åtalade personerna är födda på 1990-talet men två av dem är födda 2002 och den äldste är född 1971.

I ett av åtalen som lämnades in i Norrköping på torsdagen är det bara 22-åringen som är misstänkt för grovt bedrägeri, urkundsförfalskning samt olovlig identitet. I det fallet ska han ha lurat tio personer vid tio olika tillfällen på totalt 237 000 kronor.

Under perioden juli 2017 till augusti 2017 har han tagit kontakt med personer som lagt ut varor till försäljning på Blocket.se och uppgivit att han ville köpa det. Han har betalat men när han fått varorna har han återkallat banköverföringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk

Ämnen du kan följa