– För oss fanns det ingen anledning att göra på något annat sätt. Vi är så pass stora att vi med våra egna mandat tar de här platserna, säger hon och fortsätter:

– Vårt syfte är att få så många Moderata mandat som möjligt. Då vore det konstigt om jag äventyrade dem för att SD skulle få flera. Det är det resonemanget jag håller mig till.

Läs mer:"Moderaterna tog inte chansen att stärka oppositionen".

Hon förstår dock att Darko Mamkovic är besviken – hade Moderaterna röstat på hans förslag hade det funnits en chans att SD fick en plats i de beredningarna där det sitter fem ledamöter.

– Det var han som begärde proportionerliga val i dem. Men de som var mest besvikna var nog hans partikamrater. När vi kom till beredningen som handlar om landsbygden, där det sitter nio ledamöter, krävde han också proportionerliga val. Och då blev utfallet att SD förmodligen får en plats mindre, medan Kvartetten får ett extra. Så hans yrkande i den beredningen gör att Kvartetten stärker sina mandat, säger Sophia Jarl, som menar att det gäller att som gruppledare vara påläst och kunna förutse olika scenarior som kan uppstå.

Att det finns ett samarbete för att stänga ute SD, menar hon är helt taget ur luften:

– Det finns ingen överenskommelse om det. Darko måste nog inse att han inte har mandat att ingå i den här typen av beredningar. Då måste man vara en part som någon vill förhandla med. Och i nuläget är det inte så.