"Han har sabbat våra liv"

”Han har sabbat vårt liv och blir inte ens dömd. Känns som ett slag i ansiktet”, säger Malin och Stefan som skadades allvarligt efter att ha frontalkrockat med den drogfulle mannen som nu frias helt.

23 september 2016 13:09

Både drograttfyllots bli och den han frontalkrockade med totalkvaddades vid den kraftiga smällen på bron på Kimstadsvägen den 26 november förra året.

– Hade vi inte haft den bil, en BMW, vi hade så hade vi inte levt idag, säger Malin.

Skärblackaborna Malin Ärlemalm Derrick, 50, och Stefan Svensson, 57, är på väg till jobben i Linköping den 26 november. Men de kommer inte många kilometer innan deras liv tar en oväntad vändning. Flera personer har under tiden reagerat på en vinglig bilfärd på Kimstadsvägen och larmat polisen.

Stefan kör. Skåpbilen framför väjer plötsligt ner i diket, efter bron. Då är det försent att styra undan för bilen som kommer körande i fel körbana, rakt mot dem. Frontalkrocken är ett faktum.

– Jag förstod att det var illa när jag inte hade någon känsel i benen. När det började ryka om bilen blev jag panikslagen. Därefter minns jag inget, berättar Stefan.

När han vaknar på Vrinnevisjukhuset får han veta att ryggen är av på två ställen och två ryggkotor har krossats. Två dagar senare genomgår han en steloperation på US i Linköping. Han äter fortfarande morfin och är införstådd med att smärtan kommer att vara livslång.

– Han har sabbat hela mitt liv.

Han kommer till exempel aldrig kunna gå tillbaka till verkstadsjobbet på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Även Malin fick en fraktur på en ryggkota så även hennes liv är begränsat, hon kan inte röra sig som innan olyckan varför hon har gått upp tio kilo i vikt.

Häromdagen kom domen i Norrköpings tingsrätt, som friar 36-åringen på samtliga punkter han stått åtalad för – grovt rattfylleri, narkotikabrott och vållande till kroppsskada.

– Jag trodde att det blivit något fel när jag hörde att han frias helt, säger Malin som liksom Stefan inte ens hade kunnat föreställa sig att den drograttfulle mannen som körde på dem skulle slippa straff.

– Han döms inte ens för vårdlöshet i trafik. Det är ett hån. Det är förvånande att han ens har körkort ju.

Läs mer: Vannsinneskörde – drograttfyllo frias.

Läs mer: Beroendekliniken ger ingen amfetamin av misstag.

Stefan träffade nyligen en person som stannade vid olyckan i november.

– Mitt i kaoset såg han hur 36-åringen klev ur sin kvaddade bil och gick bort och slängde kanyler och sprutor i diket. Flera dagar senare låg droggrejerna kvar där trots att vittnet både sagt till räddningstjänst och polis, berättar Stefan som inte förstår varför åklagaren inte kallade honom som vittne.

Domen

36-åringen var åtalad för grovt rattfylleri, narkotikabrott och vållande till annans kroppsskada men tingsrätten friar honom helt. Mannen hävdade under rättegången att han fått i sig amfetamin av misstag, på beroendekliniken i Norrköping och att han inte haft uppsåt att skada någon. Även om förklaringen låter osannolik så finns det inga bevis för att 36-åringen ljuger. "Det går inte att utesluta att han fått i sig narkotika av misstag", menar tingsrätten.

Källa: Norrköpings tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk