Filter: Vi har gjort fel

Tidningen "Filter" har JK-anmälts av den 27-åriga huvudåtalade för brott efter att ha publicerat en artikel där en av de som dömts i Högskoleprovsmålet, tillåtits namnge en huvudåtalad och komma med osanna brottsanklagelser.

14 augusti 2019 08:00

– Jag pratade naturligtvis med Alexander Zahari innan publicering och läste förundersökningen och förhören för att se att det han sa stämde och ingenting jag såg motsade det han sagt, säger Christopher Friman, reporter och chefredaktör för tidningen "Filter".

Ändå har tidningen namngett en person sju gånger och dessutom utpekat bröderna för att ha tvättat pengar genom att låtsas sälja guldtackor till varandra, när de vid den tidpunkten var friade från de misstankarna av Norrköpings tingsrätt.

– Jag har gjort en supermiss! Uppenbarligen har jag gjort fel, säger Christopher Friman.

Läs mer: Ena brodern har JK-anmält Filter.

Alexander Zahari har tidigare inte velat prata med Folkbladet eftersom räckvidden är "för liten", plus att "Filters" form och vinkling passade honom bättre.

– Eftersom det redan var ute var det viktigt för mig att gå ut med namn och bild för att berätta min historia och framförallt få fram varför jag gjorde som jag gjorde, samtidigt som jag ville nå ut till en större publik, säger Alexander Zahari.

Hur gick intervjun till? Fick du frågor och svar eller var det reporten som skrev ingressen och sedan bara klistrade in din text?

– Ungefär så - kopierade och klistrade in.

Zahari dömdes för sin inblandning i Högskoleprovsfusket och är en av få som oavsett utgången av kommande rättegång är dömd.

– Jag fick en bot motsvarande fortkörning, det visar hur liten min del var jämfört med de huvudåtalades.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -