Brodern ger sin bild av jävet

För första gången väljer nu en av de inblandade, i det mål som kommit att kallas Högskoleprovsfusket, att uttala sig om sin syn på delar av utredningen.

14 augusti 2019 07:00

– Jag känner mig förd bakom ljuset och undrar vad som hade hänt om inte jag själv letat så djupt efter material som jag anser att polis och åklagare gömt undan, säger den 27-åriga brodern, som är en av de huvudåtalade.

Det var i måndags som Folkbladet kunde berätta om att han via sin advokat Edward Lundqvist anmält de båda åklagarna vid Ekobrottsmyndigheten för jäv. Bland annat för att försvaret upprepade gånger bett att få ta del av undangömt material, som till sist togs fram ur det som kallas "superslasken", där så kallat överskottsmaterial från utredningen hamnat.

I början av sommaren beslutade Göta hovrätt att målet, där bland andra 27-åringen dömdes, skulle återvisas till Norrköpings tingsrätt efter att domaren och lagmannen Lars-Gunnar Lundh varit jävig när han berättade om det pågående målet som om han redan hade tagit ställning.

– Vad hade hänt om advokaten som var på samma juristmöte inte hade uppmärksammat vad domaren sa och inte hade tipsat om det, frågar sig 27-åringen, som är tacksam över att målet ska tas om i tingsrätten och möjligheten att den gången få en mer rättvis rättegång.

Han tänker mycket på vad som hade hänt om han inte grävt så djupt i det material som ska ligga till grund för en rättegång. Och om alla är lika inför lagen.

– Vad finns det mer som undanhållits? Jag vet ju inte vad som "försvunnit" av allt material och det är nog det värsta - att man inte vet om, vad och hur mycket som tagits bort, säger 27-åringen.

Den nya rättegången i tingsrätten beräknas börja en bit in på nästa år.

På tisdagen har 27-åringen även anmält tidningen "Filter" till Justitiekanslern, JK. Där berättar en av de inblandade Alexander Zahari, vars tingsrättsdom inte överklagades till hovrätten av någon part och därmed har vunnit laga kraft, om sin del i HP-Hjälpen, men lämnar även ut 27-åringen och namnger honom gång på gång.

– Jag tycker att det är fel att hänga ut mig med namn och slarvigt att skriva att jag och min bror tjänade så mycket att vi låtsades sälja guldtackor till varandra för att tvätta pengar. Det är väldigt allvarligt eftersom jag och min bror vid den tidpunkten blivit friade från de misstankarna, säger 27-åringen.

Läs mer:Reportern på Filter: "Jag har gjort en supermiss".

Tidningen "Filter" anmäls för yttrandefrihetsbrott samt tryckfrihetsbrott innefattandes grovt förtal alternativt förtal följt av ett skadeståndsanspråk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -