Personalstyrkan på Migrationsverket ska bantas med runt 3 000 personer, en organisationsomställning som redan startat och som beräknas vara klar och färdigförhandlad till sommaren. Att myndigheten inte skulle ha en ordentlig avvecklingsplan – som ST anser – eller sakna kontroll på hur verksamheten ska skötas efter omställningen – är något som Fernando Alvarez inte håller med om.
– Det finns ju naturligtvis planer. Varje region har en egen plan för hur det här ska gå till. Vi har gjort allt enligt konstens alla regler, säger han.
Läs mer:Oro över hur medarbetarna som blir kvar ska hinna med alla ärenden.
Inte heller stämmer det att Migrationsverket inte skulle ha tagit ett helhetsgrepp över hela myndigheten, enligt honom:
– Det finns planer för alla delar, hela myndigheten ska ställas om, så det är inte bara enstaka grupper som berörs. Men allt sker inte samtidigt på alla ställen, situationen ser olika ut på olika ställen hela tiden, säger han.
Facket vill att handläggarna turordnas in på orten de jobbar, medan arbetsgivaren vill kretsa, vilket kan betyda att en person med lång statlig tid kan bli övertalig medan en med kortare får stanna?
– Det är den diskussionen vi har. Vi har olika uppfattningar om det med ST, medan Saco har samma uppfattning som oss. Det finns regler på hur man jobbar med de frågorna och det som är avgörande är kompetens och vad du jobbar med, säger Fernando Alvarez.
På kritiken om att Migrationsverket levererat fel statlig tid, svarar han:
– Vi har naturligtvis kvalitetssäkrat så gott det går. Men vi vill jättegärna veta om vi gjort fel, vilka personer det handlar om. Det har vi inte fått.
Är det ett problem att ni har olika syn?
– Jag vore mer förvånad om vi inte hade det, säger Fernando Alvarez.