Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Yrkeskriminella drar in ungdomarna i brottslighet

Unga dras in i kriminalitet med löfte om snabba och lättförtjänta pengar. Men många gånger slutar det i chock och tårar.

Åsa Willsund är utredare på bedrägeriroteln i Norrköping.

Åsa Willsund är utredare på bedrägeriroteln i Norrköping.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2023-05-19 08:12

Åsa Willsund är utredare på bedrägeriroteln i Norrköping. Över tid har Åsa och hennes kolleger sett allt fler unga utnyttjas som så kallade målvakter för penningtvättbrott.

Ett klassiskt tillvägagångssätt är att en äldre person blir uppringd av en slipad bedragare som lurar offret att föra över pengar eller uppge bank-id. Inte sällan hamnar pengarna hos en ung människa som "lånat ut" sitt bankkonto för en slant.

Pengarna slussas sedan snabbt vidare till bedragaren högst upp i näringskedjan, som troligen tagit hand om beloppet i kontanter för att undvika att bli spårad elektroniskt.

– Men den som lånat ut sitt konto hittar vi oftast rätt lätt och det kan bli en chock för dom när vi berättar om vilka konsekvenserna kan bli.

Ja, penningtvättbrott dyker ofta upp som ärende i Norrköpings tingsrätt och för gärningspersonen, som kanske fått en femhundring för besväret, kan räkningen bli dyr.

– Den som döms får ofta stå för hela beloppet som målsägaren lurats på. Det kan också innebära att den dömde får svårt att utföra normala bankärenden, eller bara att öppna konto i banken, säger Åsa Willsund. 

Polisen har i dagarna uppmanat vårdnadshavare till barn i årskurs 7-9 och gymnasiet att ha koll på sina ungdomar. 

Materialet som polisen skickat ut finns även på engelska, arabiska och somaliska.

– Det är ingen speciell anledning att vi gör detta just nu. Men brottsmetoden är väldigt vanlig numer. Vi har varit hemma hos arbetslösa bedragare med all tänkbar lyx i hemmet – och med sedelbuntar undanstoppade. Vad som är positivt är att bankerna blivit mer vaksamma vid penningtvättbrott och slår larm. 

Enligt Åsa Willsund är det framför allt unga under 25 år som övertalas. Inte sällan har de ett fläckfritt förflutet.

– Risken finns att detta blir en inkörsport för grövre brottslighet. De kriminella kan känna att man har en hållhake på de man tidigare utnyttjat för penningtvättbrott.

Vad säger ungdomarna som åkt fast och riskerar straff?

– Många blir förvånade, andra är lite likgiltiga. De förstår nog oftast att det är något fuffens med de här pengarna men inser kanske inte att det kommer från kriminella handlingar.

Åsas tips till föräldrar:

Om ditt barn/ungdom har ett eget bankkonto, prata om riskerna och uppmana att aldrig tillåta andra att föra över pengar till deras bankkonto för att senare Swisha/överföra pengarna till någon annan eller ta ut pengarna ur bankomat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!