– I dag har vi en ganska skev fördelning mellan de olika trafikslagen vad gäller resmönster. 61 procent av alla resor i innerstaden genomförs med bil. Av krassa utrymmes- och miljöskäl behöver vi få till en annan fördelning. Vi behöver få fler som reser kollektivt, som cyklar, promenerar eller tar sig fram på andra sätt, säger Olle Vikmång.
– Det här behöver vi jobba med på olika sätt, vi behöver jobba mer främjande för de andra trafikslagen, det måste var enklare att välja andra trafikslag än bil.
En elbil tar lika stor plats i stadsmiljön som en fossildriven bil och drar upp lika mycket partiklar från däck och vägbana, påpekar Vikmång.
Vid kommunstyrelsen i måndags, inför beslut i fullmäktige, gjorde Kvartetten några ändringar i trafikstrategin, inte minst utifrån KD:s inskick om att man ser behov av bilen även framöver.
– Det talar inte trafikstrategin emot, men däremot kände vi, och i en diskussion i Kvartetten också, landade vi i att vi vill ytterligare förtydliga att vi inte begränsar ett trafikslag, i det här fallet bilen, innan det finns rimliga alternativ, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).
– Man kan inte först stänga en gata, och tro att det löser problemet, då kommer trafiken bara att ledas om någon annanstans, och så kommer folk att bli förbannade. Det handlar om tajming: vill man på ett visst stråk begränsa biltrafiken och få till någon form av resmönster så behöver man tajma det så de främjande och begränsande åtgärderna sätts in samtidigt, säger Vikmång.
En stärkt ringled minskar biltrafik genom stan. Och om man bor utanför stan behöver man kanske inte ta bilen ända in till centrum, utan lämna den vid en mobilitetshubb, och ta cykel eller buss.
– Jag tycker att Moderaterna kapitulerar lite grann från vad som är politikens ansvar. Visst, klart människor ska få göra som de vill i så stor utsträckning som möjligt, men när vi nu så tydligt ser den här utvecklingen vad gäller befolkningsökning och vad det kommer att få för konsekvenser vad gäller trafiken och trängsel i stan, då tycker jag att vi som politik har ett ansvar att också planera utifrån det. Politikens ansvar är i slutändan att prioritera, säger Olle Vikmång.
Samhällsbyggnadskontoret får i uppdrag att starta en översyn av riktlinjen för parkering och den omdiskuterade parkeringsnormen för bil och cykel vid nyetablering.