En parkeringsnorm är en kommuns regelverk för hur bilparkering ska ordnas vid nybyggnation. Den anges vanligen som antal bilplatser per lägenhet. Storleken på lägenheter spelar in. Norrköping delas också in i tre zoner, med olika normer.
Moderaterna vill att Norrköpings parkeringsnormer ska ses över, för att skapa mer plats åt bilarna.
Finns det någon anledning att tänka om?
– Det beror på, det är lite olika områden det här. När det gäller innerstaden, som de föreslår, där ser vi att det är väldigt svårt att göra någonting, där är det väldigt trångt. Vi slåss om varenda kvadratmeter, det är grönområden och det är lekplatser, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
– Så i själva centrum tror vi att det är väldigt svårt. Det finns ju även parkeringsplatser som man kan hyra, om man vill ha en fast parkeringsplats. Det har vi kollat, i parkeringshus. Däremot när det gäller lite längre ut, där det inte är så trångt, där kan man säkert göra någonting.
Generellt sticker inte Norrköping ut i sin parkeringsnorm, det ser ungefär likadant ut i alla städer i Sverige, enligt Jonsson.
– Dessutom är det så att vi började med att tillåta att man får parkera på kommunal mark, bland annat skolgårdar, kvällar och helger, och det jobbet fortsätter vi med.
Tekniska kontoret och samhällsbyggnadskontoret tittar tillsammans med utbildningskontoret på lämpliga ytor.
– Det vi kommer att öppna upp mera nu, kanske redan den här veckan, är i Rambodal och Klockaretorpet.
En bil per hushåll i innerstaden är inte realistiskt, menar Karin Jonsson. I inre hamnen där det ska bli 3 000 lägenheter skulle man i så fall behöva 3 000 parkeringsplatser. Men i områden längre ut, där kan man titta på parkeringsnormen, menar hon.
På frågan vems ansvar det är att ordna parkeringar, de privata fastighetsägarna i områdena eller kommunen, svarar hon:
– Rent generellt är det de privata fastighetsägarna på deras mark. Men när inte det fungerar kommer ju folk till kommunen och vill ha parkeringsplats av oss. Är det så som Moderaterna vill, att man höjer normen, då tvingas fastighetsägarna att ha mera parkeringsplats på kvartersmark.
I och med att en ny trafikstrategi ska tas pågår det ett arbete kring de här frågorna nu.
– Vi har diskuterat det här med parkeringsnormen, om den behöver justeras eller inte. Vi sänkte kraven för några år sedan, för att få igång byggandet i Norrköping, för att få ned kostnaden på lägenheterna, säger Karin Jonsson.
Tidigare har det funnits gott om markparkeringar i Norrköping, på rivningstomter, men de är bebyggda nu. Jonsson tycker inte att Norrköping blivit bilfientligt. Det är fortfarande ganska enkelt att köra bil här, menar hon. Däremot kan hon förstå problemen för de som ska åka in och jobba i Norrköping. En del arbetsgivare ställer upp med parkering för sina anställda, och en del gör det inte.
När det gäller besöksparkering för handeln är parkeringshusen inte fulla. Och boendeparkeringen är billig, säger Jonsson. Problemen med att kvällstid hitta boendeparkering försöker man lösa med skolgårdar.
Att det blir fler elbilar tar inte bort trängseln, inte heller problem med partiklar. I den växande staden blir det ohållbart. Det handlar inte om att vara fientlig, utan om att se realiteten, menar Jonsson.