Nyligen kunde man läsa om två allvarliga incidenter med skjutvapen i Norrköping. Den ena handlade om att två män slängde ifrån sig ett skarpt vapen när de blev förföljda av polisen. Den andra om att en man med skottskada i benet dök upp på Vrinnevisjukhuset, noterar Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet i Norrköping.
Norrköpingsvänstern har lagt flera motioner om hur kommunen kan skärpa kampen mot gängbrottsligheten. Men i mars sade kommunfullmäktige inklusive S och M nej till "Våga Vittna" och måndagen den 4 april sa samma partier på kommunstyrelsen nej till projektet "Sluta skjut", konstaterar Lundström.
– Skjutandet i Norrköping är ännu inte lika illa som i grannstaden Linköping. Men vi vet att det räcker med att två gäng hamnar i konflikt för att läget snabbt ska bli akut och hota medborgarnas säkerhet. Vi tycker att det är märkligt att både sossarna och moderaterna, som ju gärna pratar om gängkriminaliteten, säger nej till de beprövade åtgärder som vi föreslår, säger Nicklas Lundström.
Det görs en del bra i kommunen, som de fältarbetare från socialtjänsten som nu kommit på plats. Men mycket saknas i verktygslådan, menar Lundström.
– ”Sluta skjut” är en amerikansk metod som handlar om att polisen och kommunen samarbetar för att punktmarkera och göra livet svårt för de mest våldsamma kriminella. Samtidigt som man erbjuder en väg ut från den organiserade brottsligheten. Där kan vi bara hoppas på att både Kvartetten och Moderaterna tänker om innan slutgiltigt beslut fattas, säger Nicklas Lundström.
Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, förklarar den styrande Kvartettens beslut att säga nej till "Sluta skjuta"-projektet:
– Det säger vi nej till för att vi upplever nu att vi har väldigt goda metoder, och inte minst samverkan med polis och andra myndigheter fungerar väldigt bra. Vi ser också att de arbetssätt och metoder som vi arbetar utifrån har effekt, inte minst genom att två av våra tre utsatta områden faktiskt har plockats bort från listan, nu senast Klockaretorpet, säger Olle Vikmång.
I och med att man fått kvitton på att de nuvarande arbetssätten fungerar är det inte läge att plocka på ytterligare en metod, menar Olle Vikmång. Istället jobbar man vidare med de arbetssätt och samverkansformer som finns i dag, och som bevisligen fungerar, säger han.