På senaste fullmäktig lämnade Vänsterpartiet i Norrköping in ett kriminalpolitiskt paket bestående av tre olika motioner som föreslår konkreta åtgärder mot brottsligheten i kommunen.
– Att bygga ett jämlikt och sammanhållet välfärdssamhälle utan fattigdom och bostadssegregation är det allra bästa sättet att stoppa kriminaliteten. Särskilt viktigt är att ska en jämlik skola som ger alla barn goda möjligheter i livet och därmed gör dem svårare för gängen att rekrytera. Men samtidigt som vi kämpar för det så måste vi också göra något åt de problem med kriminalitet som det nya ojämlika Sverige har skapat. Det är tre konkreta förslag om att stoppa prostitutionen, minska skjutningarna och få unga att våga vittna, säger Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet.
Norrköping har under senare år drabbats av flera skjutningar mellan kriminella. "Sluta skjut" är en metod för samarbete mellan polisen, kriminalvården och kommunen för att minska våldet, en metod som praktiseras i Malmö och snart ska startas upp i Göteborg.
Vänsterpartiet, som lämnat in en motion med rubriken "Inför Sluta skjut-metoden i Norrköping", vill att kommunen ska initiera frågan om behovet och intresset för att använda sig av den aktuella metoden finns även här.
– ”Sluta skjut” är en amerikansk metod som handlar om att polisen och kommunen samarbetar för att punktmarkera och göra livet svårt för de mest våldsamma kriminella – samtidigt som man erbjuder en väg ut från den organiserade brottsligheten, säger Nicklas Lundström.
Partiet vill också skärpa kampen mot prostitutionen, som benämns "vår tids slaveri".
– Sexualbrott som sexköp är mycket allvarlig kriminalitet som vi vill höja straffen för. Här i kommunen vill vi utöka stödet både för offren och för de män som vill sluta med sin kriminalitet. Vi vill också upprätta ett nätverk för att systematiskt bekämpa prostitution och människohandel.
I det tredje förslaget hämtar Vänsterpartiet inspiration från Eskilstuna, pionjärer i arbetet med att få unga människor att våga vittna.
– Slutligen föreslår vi ett utbildningsprojekt i våra skolor med fokus på att informera ungdomar om sina rättigheter, få dem att tillsammans våga stå upp för varandra, anmäla brott och framförallt våga vittna vid rättegångar, säger Nicklas Lundström.