Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vänsterpartiet om budgeten: "Ett svek mot väljarna"

Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström kallar Borgerlig samverkans budget för ett svek mot väljarna, särskilt när det gäller vård och omsorg. Sophia Jarl (M), kommunalråd, tillbakavisar kritiken och menar att besparingarna inte ska drabba verksamheterna.

"Det är av svika Norrköpingsbornas förtroende. De kan ha fått många röster på det, det är en stor fråga", säger Nicklas Lundström, Vänsterpartiets gruppledare, om sparkravet som läggs inom vård och omsorg.

"Det är av svika Norrköpingsbornas förtroende. De kan ha fått många röster på det, det är en stor fråga", säger Nicklas Lundström, Vänsterpartiets gruppledare, om sparkravet som läggs inom vård och omsorg.

Foto: TT

Norrköping2022-11-25 17:00

På torsdagen presenterade Borgerlig samverkan, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, budgeten för kommande år. Det står klart att 82 miljoner kronor måste sparas och samtliga nämnder har fått ett sparbeting. Bland annat måste vård- och omsorgsnämnden spara 37,7 miljoner kronor. Det här får Nicklas Lundström att se rött, särskilt som Moderaterna innan valet gick ut och lovade att återställa nedskärningen som tidigare gjorts i demensvården.

– Vi stred tillsammans i flera år för att öka bemanningen i demensvården igen. Det är självklart att det behövs en större personaltäthet där än på andra äldreboenden. Nu har Moderaterna släppt det helt och i stället skär de ner på äldreomsorgen, och det kommer att drabba demensvården också.

– Det är att svika Norrköpingsbornas förtroende. De kan ha fått många röster på det, det är en stor fråga, säger Nicklas Lundström.

Att vård och omsorg ska spara 37 miljoner kronor när de har en budget på långt över två miljarder, är det så mycket egentligen?

– Så kan man absolut se det. Men vi har redan en kris inom vård och omsorg i Norrköping idag, och att då dra bort 40 personer det får väldigt allvarliga konsekvenser.

Enligt Nicklas Lundström motsvarar sparbetinget 40 tjänster men det ska sägas att det inte finns något beslutat om att säga upp personal, det är upp till nämnderna att besluta hur och var pengarna ska sparas. 

Sophia Jarl (M), kommunalråd, säger att hon är trygg i att sparkravet inte ska innebära färre personal, och framför allt inte inom demensvården.

– Det ligger ett sparkrav på alla nämnder och även vård- och omsorgsnämnden, men vi gör bedömningen att det inte är några åtstramningar som kommer att påverka verksamheterna när det gäller demensvården. Snarare tvärtom, vi har avsatt pengar och varit tydliga med att just inom demensvården satsar vi på utbildning och ska genomlysa om vi ska ha särskilda avdelningar för exempelvis yngre som drabbas av demens. Vi har pengar avsatta för att anställa personal, men det finns inte personal att anställa.

Det måste vara ett jätteproblem, vad ska ni göra åt det?

– Ja, där har vi avsatt pengar till kompetensförsörjning och vi har ett tätt samarbete med kompetensförsörjningsnämnden och har en modell för hur det ska gå till de närmaste åren. Det är ett generellt problem inom vård och omsorg, inte bara i demensvården. Där har jag sagt att vi behöver titta på kraven. Jag tycker i grunden att vi ska ha undersköterskor, men vi kan mjuka upp reglerna. Finns inte undersköterskor så får vi gå till nästa nivå som är vårdbiträde. Där kan vi bli tydligare.

– Men sen är det väldigt viktigt att vi har personal som pratar svenska, för det är viktigt för de äldre.

Nicklas Lundström tycker dock att det är kommunen själv som satt sig i sitsen att det inte finns folk att anställa inom vård och omsorg.

– Kommunen får helt enkelt se till att utbilda fler, och vi skulle kunna anställa fler än vad vi gör idag. Idag har vi undersköterskor som inte får jobb i Norrköping utan som anställs i Linköping och Söderköping. Det är ett djupt problem att man inte har vågat anställa upp. 

– Den andra delen är lönenivån och det är därför man har svårt att anställa. Vi har de fjärde lägsta lönerna i Sverige i Norrköping.

Nämndernas besparingar

Norrköpings kommuns totala budget är på 10 miljarder kronor. Totalt finns det 11500 anställda. Det finns inga konkreta uppgifter om att man måste säga upp anställda men effektiviseringar innebär att tjänster försvinner och personer omplaceras. 

Nämnders besparingar ser ut så här (i miljoner kronor): 

Vård- och omsorgsnämnden 37,7, kompetensförsörjningsnämnden 23, Stadsplaneringnämnden 6,7, byggnads- och miljöskyddsnämnden 06, kommunstyrelsen 9, kultur- och fritidsnämnden 5,9, socialnämnden 2,4. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!