De öppningsbara bron ingår i den satsning på en ny förbifarten kallad Johannisborgsleden. Att den skulle bli öppningsbar innebar att också större båtar skulle kunna gå in till den nya stadsdelen Inre Hamnen. Nu kommer alla båtar med en höjd över fem meter tvingas stanna utanför.
På torsdagen presenterade det nya styret i kommunen, Borgerlig samverkan, budgeten för 2023. Redan i förväg hade de tre partier som ingår Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna flaggat för att stora besparingar måste göras.
Den öppningsbara bron kommer aldrig att bli av men andra investeringar skjuts istället bara på framtiden. Det gäller planerna på att öka bassängytan på Centralbadet liksom att rusta upp Strömsholmen med en café- eller restaurangbyggnad.
Kostnaderna för att modernisera Centralbadet har skenat under året på grund av ökad inflation och räntehöjningar från 300 till 400 miljoner kronor.
– Det är ett riskfyllt projekt som riskerar att tränga undan andra mer prioriterade kostnader i kommunen, menade Reidar Svedahl som använde det engelska uttrycket "Need to have och Nice to have" (måste ha och trevligt att ha.)
Budskapet från de tre partierna är att den kommunala kärnverksamheterna, skola vård och omsorg måste värnas. Varje skattekrona måste användas så effektivt som möjligt. Men ändå blir det nödvändigt med besparingar. Över hela den kommunala verksamheten ska en procent sparas men det kommer att slå olika på olika delar av verksamheten.
– De besparingar som måste göra ute i de olika nämnderna ska i första hand göras på central nivå inte ute på skolorna eller inom äldrevården, sa kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bland annat.
När politikerna började sitt arbete med budgeten hade man att ta ställning till ett underskott på 223 miljoner kronor. Men man lyckades skala bort 141 miljonerkronor dels genom att statsbidragen med den nya regeringen har ökat med 58 miljoner, dels för att de kommunala bolagen, främst hamnen och hyresbostäder, får skjuta till ytterligare 35 miljoner i utdelning. Inte heller de kraftigt ökande pensionskostnaderna behöver täckas fullt ut genom att man haft överskott tidigare år.
Men 82 miljoner återstår som måste sparas och samtliga nämnder har fått ett sparbeting. Det kommer bland annat innebär att utbildningsnämnden ska spara 19 280 000 kronor. På en total budget på över fyra miljarder blir det bara nån procent. Man diskuterar att det ska vara möjligt för utbildningsnämnden att effektivisera både lagstadgad och annan verksamhet. Så här säger man:
"Att förtäta enheter (det vill säga skolor) i innerstand är intressant medan Borgerlig samverkan redan nu kan vara tydliga med att landsbygdsskolorna kommer att värnas."
Man konstaterar också att man vill öka valfriheten för föräldrar med barn inom barnomsorgen. Bland annat genom att det också ska finnas familjedaghem som man menar utvecklar den pedagogiska omsorgen.
Man konstaterar också att avgifterna kommer att höjas för Kulturskolans elever och att det i fortsättningen kommer att kosta inträde att besöka Stadsmuseet. I övrigt hänvisar man till att besparingarna kommer att bli mer konkreta när de nya nämnderna börjar jobba efter årsskiftet.