Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tvätteriet om slängda textilier: "Fruktansvärt onödigt"

Varje dag slängs tvätt för tusentals kronor på sjukhusen, i stället för att skickas till tvätteriet i Norrköping. "Det är idiotiskt, det skapar stor miljöpåverkan och det kostar pengar", säger Henrik Möller, marknadschef på TvNo.

TvNo, tvätteriet, Henrik Möller, marknadschef

TvNo, tvätteriet, Henrik Möller, marknadschef

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-11-24 13:00


Som vi tidigare berättat hamnar tvättsäckar värda 5 000 kronor styck ofta i soporna på länets sjukhus. Bara på US i Linköping beräknar man att septembers felsortering kostat sjukhuset 90 000 kronor, och man tror att det ser ungefär likadant ut i Norrköping. Det här är något som påverkar TvNo, som tvättar och äger alla textilier som finns inom Region Östergötland. Varje dag passerar 20 ton tvätt, eller cirka 55– 000 artiklar genom tvätteriet. Alla textilier ägs gemensamt av kunderna, vilket gör att det är ett cirkulärt system.

För att systemet ska fungera så bra som möjligt vill man att det som skickas ut från sjukhusen också är det som skickas tillbaka. Kastas det i stället en massa säckar med filtar, lakan och personal- och patientkläder får det konsekvenser.

– Då kan mixen bli fel och vi får brister. Sen har det ju blivit en vana för oss att det hela tiden försvinner saker, säger Henrik Möller. 

– Vi har vagnar med extra filtar till exempel, och när det blir för lite filtar får vi sätta in nya. I förlängningen blir det ju att vi måste köpa för att ersätta det som kastas. 

Leveranstiden på textilierna som köps in ligger på mellan fyra månader och ett år.

– Att förutse vad som har försvunnit och samtidigt förutspå trender ett år framåt, det är svårt. Och det för ofta med sig att man handlar med marginal, man vill inte hamna i något bristläge, säger Henrik Möller.

Hur länge har ni vetat om problemet?

– Jag skulle tro att vi vetat om det sen 1972 (då tvätteriet startade, reds anm.). Det är ingen ny företeelse. Och de andra regionerna har samma problem, vi är inte unika i Sverige.

Vad tycker du om att tvätten hamnar i soporna i stället för att komma hit?

– Det är idiotiskt, det skapar stor miljöpåverkan och det kostar pengar. Och det kan drabba dem själva genom att det kan uppstå brister. 

Att hållbarhetsenheten inom regionen nu startat en kampanj för att få personalen att tänka till tycker han är bra.

– Det gäller ju att höja medvetenheten. Det är så fruktansvärt onödigt, och textilier är en riktigt miljöbov. Man ska använda dem så länge grejerna håller ihop. Ska de kasseras någonstans så är det härifrån.

Miljömedvetenheten på TvNo är stor. De är sen många år tillbaka miljöcertifierade och är helt fossilfria när det gäller drift och transporter. Vita textilier skickas till återvinning när de är för dåliga och efter årsskiftet kommer även färgade textilier kunna göra det.

– Om textilierna kan hålla ihop hela vägen blir de i förlängningen till nya textilier. 

Ett annat problem som kan härledas till slarv hos personalen är de många kvarglömda grejerna i personalklädernas fickor. 

– Vi hade gärna sett att de känner på sina fickor innan de lämnar kläderna till oss.

En kvarglömd bläckpenna, som är det vanligaste föremålet, förstör en hel påse med 42 kilo textil om den inte upptäcks.

– Vi har en person som står och kontrollerar kläderna vid en flyggplatsscanner, men de är bäst på att upptäcka metall, och det är inte mycket metall i en penna, säger Henrik Möller.

Även kvarglömda saxar är ett gissel då de kan förstöra maskinen, och kanyler kan vara farliga för personalen om de sticker sig. I övrigt är det en blandning av körkort, namnskyltar, glasögon och fjärrkontroller som brukar hittas vid "flygplatskontrollen" i tvätteriet.

TvNo

Startade sin verksamhet i Norrköping 1972 och är ett av de större tvätterierna i landet.

Företagets ägare är Region Östergötland (49%) och Region Jönköpings Län (49%) samt Norrköpings kommun (2%).

Har 150 anställda med 17 olika nationaliteter. 65 procent är kvinnor.

Omsätter 130 miljoner kronor per år. 

Är miljöcertifierade och väljer konsekvent de processer, material och produkter som innebär minsta möjliga miljöpåverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!