Det är hållbarhetsenheten på regionledningskontoret i Linköping som gjort medarbetarna uppmärksamma på de direkta felaktigheterna i hanteringen av smutstvätten.
Säckar med sjukhuskläder, lakan, handdukar och andra textilier – som ska vidare till det stora tvätteriet i Norrköping (TvNo) – har i stället hamnat i sopnedkasten och skickats till Tekniska verken.
Bara på US i Linköping beräknar man att septembers felsortering kostat sjukhuset 90 000 kronor.
– Jag har inga siffror för Vrinnevisjukhuset i Norrköping men vi räknar med att problemen finns även där. Tvätteriet har 100 000 tvättsäckar som de hanterar så det räcker att någon säck hamnar fel per dag för att komma upp i summorna vi pratar om, säger Annelie Frick, som jobbar med klimat- och miljöfrågor på hållbarhetsenheten.
I förra veckan lade hon ut informationen till medarbetarna inom regionen och responsen har varit positiv.
– Vi tror ju inte att någon medvetet slänger tvättsäckar för 5 000 kronor. Men visst är jag överraskad över upptäckten. Vi har inte varit medvetna om det här tidigare, medger hon.
Men hur kan det hända?
– Sjukhusen är stora arbetsplatser och skyltarna är kanske inte alltid så tydliga. En medarbetare skrev att det kan bero på trötthet och stress. Man gör rutinsaker och så blir det fel.
Första larmet kom från serviceorganisationen som gjort plockanalyser på avfallet. Man har okulärt iakttagit innehållet i sopkärlen vid tömning och sedan försökt rädda tvättsäckar på ett arbetssäkert sätt. Säckar som hamnat i komprimatorn går dock inte att rädda. Siffran 90 000 kronor i månaden är en beräkning gjord med hjälp av pinndiagram över räddade och ej räddningsbara säckar.
– Det känns ändå bra att vi får möjlighet att åtgärda felaktigheterna. Leveranstiderna för sjukhustextilier har blivit mycket längre sedan pandemin och kriget i Ukraina tog fart. Tidigare tog det 2–6 månader, nu 6–9 månader innan vi får nya leveranser.
Information och tydligare markerade nedkast för tvätt respektive sopor ska förhoppningsvis leda till en mycket bättre hantering av tvätten – och sparade pengar för regionen.
Man har initierat en miniutställning med figuren Tvättrick som finns vid medarbetarnas omklädningsrum som information och en påminnelse.
– Detta är nytt så ännu har vi inte sett någon effekt av åtgärderna, säger Annelie Frick.